≫ 

Evropa odlučila: Strogi propisi o izduvnim gasovima eliminišu benzince i dizelaše

Proizvođači automobila će morati drastično da smanje količine CO2 koje emituju njihovi automobili, što neće proći bez ukidanja brojnih modela sa klasičnim SUS motorima

  • 19

Evropska komisija je zatražila smanjenje štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za čak 55 odsto, u odnosu na 1990. godinu, do 2030. godine. Ovo bi se možda nekome moglo učiniti kao veliki zalogaj, da Evropski parlament nije otišao korak dalje i usvojio meru smanjenja štetnih gasova za celih 60 odsto, sa 352 glasa i 326 protiv tog predloga.

Šta to konkretno znači? Pre svega, velike promene u industrijskoj proizvodnji, koja će morati da emituje manje ugljen-dioksida (CO2) i drugih štetnih gasova, ali i ogromne promene u automobilskoj industriji.

Proizvođači automobila će morati drastično da smanje količine CO2 koje emituju njihovi automobili, a to neće biti moguće bez ukidanja brojnih modela sa pogonom na benzin i dizel gorivo i sve većeg uvođenja električnih motora u nove modele.

Trenutno raspoloženje nije naklonjeno ni plag-in hibridima, pošto se iz mnogih institucija koje prate auto industriju može čuti da ih vozači uglavnom ne pune "na utičnicu" već ih koriste kao klasične hibride, prenosi Revija HAK. A to, opet, rezultira višim emisijama CO2.

O ovoj odluci Evropskog parlamenta sledi još rasprava u svakoj od zemalja članica, ali izglasani pridlog jasno definiše put kojim će se kretati automobilska industrija u zemljama EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gea

    9. oktobar 2020 | 12:16

    Šta će uraditi sa kamionima, avionima, poljoprivrednim mašinama, brodovima, vojnim vozilima? Oni će ići na vazduh, ili na solarnu energiju? Evropa sprema opasnu pljačku svojih građana.

  • Dexon

    9. oktobar 2020 | 10:46

    Kod nas prvo mora na trzistu da se pocne prodavati pravo gorivo umesto otpadka koji kupujemo pa tek onda da nesto pricamo na tu temu. Nase gorivo na novim vozilima iza istih ostavlja dimne zavese.

  • kiza

    9. oktobar 2020 | 13:51

    Koliko ka vidim polako se vracamo na jahanje magaraca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA