• 13

Ovih 10 automobila imaju najmanju potrošnju na tržištu

Stvarna potrošnja goriva po kilometru uvek je veća od one koju proizvođači prikazuju kao prosečnu. I pored toga, ovi modeli su se pokazali kao izuzetno ekonomični...

  • 13

Jedna od prvih stvari koja se postavi kao pitanje kada su automobili u pitanju je ono čuveno: "Koliko troši?" Testovi koje proizvođači sprovode u kontrolisanim uslovima, na različitim putevima i vrstama terena, obično se, bar u početku, od onih u realnim uslovima saobraćaja ne razlikuju mnogo.

Međutim, ti "laboratorijski" rezultati odražvaju potrošnju goriva u uslovima umerene vožnje i striktnog pridržavanja ograničenja brzine, ali obično ne uzimaju u obzir realne uslove kao što su nagla kočenja, spora vožnja u koloni, nagle promene načina vožnje ili različiti pojedinačni pokušaji smanjenja potrošnje.

To za rezultat ima da je stvarna potrošnja goriva po kilometru ipak veća od one koju proizvođači prikazuju kao prosečnu. Vodeći se time, kao i podacima sa svojih testova, britanski magazin What Car? je sastavio svoju listu 10 najeknomičnijih savremenih automobila (podaci su izraženi u broju pređenih kilometara sa jednim litrom goriva - km/l*), koja izgleda ovako:

* Da biste na mobilnoj aplikaciji mogli da vidite podatke o broju pređenih kilometara sa jednim litrom goriva potrebno je da kliknete na strelicu iznad naziva modela.

Video: On je Kec, on je Stojadin, on je zvezda jugoslovenske autoindustrije: Zastava 101

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRN

    Najboli je bio stojadin. Ja sm prešao sa njim 450.000 km i za održavanje dao oko 100 DM. I sada je cenjen na auto pijacama u Nemačkoj, Italiji, ...

  • Elektro-vozač

    Ako je do potrošnje, najmanje goriva (0), najmanje energije (~15-20 kWh ili 54-72 MJ na 100 km), najmanje para (manje od 100 dinara na 100 km) troše čisto električni. Održavanje im je takođe ređe i jeftinije, sa sve zamenom baterije, daleko su čistiji (računajući sve od kolevke so groba) i imaju daleko bolje osobine. Ako neko toliko malo vozi da ne vidi uštedu sa električnim (zbog nešto više cene istih), taj bi verovatno još više uštedeo vozeći se taksijem.

  • Boki

    Najmanje troše mali dizelaši, koji su prvi na listi odstrela zbog redukcije izduvnih gasova nažalost. Primer Renault Clio 1.5 dci, taj auto bukvalno ide na isparenju nafte... Slično i Peugeot 208/Opel Corsa 1.5 hdi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima