≫ 

Biće nam svejedno šta kupujemo: Automobili na struju 2024. postaju jednaki benzincima i dizelašima

Baterije imaju najveću ulogu u formiranju cena električnih automobila, pa kad njihova cena počne da pada, pašće i cene vozila, a njihova popularnost će porasti

  • 35
Dacia Spring Foto: Dacia

Električna vozila danas su osetno skuplja od klasičnih automobila na fosilna goriva, čak i uz nemale subvencije država. Ta razlika se, međutim, smanjuje, a relativno skoro bi trebalo i da nestane.

Već 2022. Godine ta razlika u ceni bi trebalo da se smanji na samo 1.900 dolara, dok bi razlika u ceni trebalo da se u potpunosti istopi do 2024. godine, navodi se u novijoj studiji investicione banka UBS.

Do tog zaključka se došlo nakon analize kretanja cena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji deo u formiranju cene električnih automobila, budući da predstavljaju i do 40 odsto njihove ukupne cene, piše britanski Guardian.

Očekuje se da će cena baterije do 2022. godine pasti na manje od 100 dolara po kilovat-času (kWh), zato se sa pravom pretpostavlja da će padom cena električnih vozila njihova popularnost porasti. Do 2025. godine njihov tržišni udeo bi mogao da poraste do 17 odsto, a već 2030. godine će dostići 40 odsto na globalnom nivou, procenjuje UBS.

- Nema mnogo razloga za kupovinu automobila na fosilna goriva posle 2025. godine! - kaže analitičar UBS-a Tim Buš. On kaže da će pad cena baterija biti poslednji ekster u kovčeg kada je upoteba motora sa unutrašnjim sagorevanjem u pitanju, čime će pod znak pitanja doći i konkurentnost hibrida.

Drastičan rast popularnosti električnih vozila već je vidljiv na tržištima Evropske unije i Kine, prenosi Index. Nezavisni analitičar Matijas Šmit procenjuje da će ove godine u EU biti prodato milion elektrifikovanih automobila, od ukupno 11 miliona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otto

    27. oktobar 2020 | 15:25

    Ima nas koji cemo vozit benzince do poslednje kapi goriva ono u stilu mad maxa, nikad nama nece elekticni auto zamjenit benzinca bez obzira na sve jer miris benzina i spaljenih guma te visoki okretaji za prave romanticare nemaju cenu

  • Bru zli

    27. oktobar 2020 | 16:16

    ja cu na dizel,dokle kod budem imao gde da ga sipam.

  • Boki

    28. oktobar 2020 | 12:36

    Električne kosačice i električne testere nikada nisu prestigle benzinske motorne čak i ako su duplo jeftinije, jeftinije za upotrebu i prostije za održavanje. Prednost imaju samo bušilice, šrafilice i sitni alati. Tako će biti i sa automobilima. Popularni će biti trotineti, skuteri, bicikli na električni pogon, a automobili će uvek biti pravi samo na benzin...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA