≫ 

U njoj je i "crveno dugme": Misteriozna crna grdosija na točkovima uvek prati predsednika Amerike

Među 30-ak vozila koja čine predsedničku kolonu, ovo je potpuno unikatno, kako po izgledu i dimenzijama, tako i po nameni

  • 0
predsednička kolona Printscreen: YouTube/Acepilot2k7

Osim "prvog kadilaka", oklopljene limuzine poznate po nadimku "Zver", zvaničnog automobila u kome se prevozi predsenik SAD, predsedničku kolonu sačinjava veliki broj pratećih vozila. Njima se, osim predsednikovih saradnika, prevoze pripadnici bezbednosnih službi i ostali članovi obezbeđenja, kao i sva prateća logistika.

Predsedničku kolonu obično sačinjava oko 30-ak vozila, čiji se raspored i način kretanja pažljivo planira u odnosu na saobraćajnu infrastrukturu odeđenog mesta na koje predsednik ide, ali i bezbednosne procene za određnu zemlju.

Vozila su različitih tipova i namena, ali je jedno od njih potpuno unikatno, kako po izgledu i dimenzijama, tako i prema nameni. Reč je velikom crnom terencu Ford F-350 Super Duty, o kome se osim službenog naziva Roadrunner, malo toga zna.

predsednička kolona Printscreen: YouTube/Antonio Gravita FirePoAm

Ovaj dugačak i visok automobil sa šest vrata i karakterističnom radarskom kuglom na krovu, delo je kompanije Armoured Group, i praktično predstavlja svojevrsni komandi centar cele predsedničke kolone.

Oprema koja je u njega instalirana omogućava nesmetanu komunikaciju "Zveri" u kojoj se vozi predsednik, i svih ostalih institucija kojima predsednik upravlja (Bele kuće, Pentagona, itd), kao i svih ostalih vozila u koloni.

Sofisticirana tehnologija tog vozila predsedniku, u svakom trenutku, omogućava zaštićenu i neometanu telefonsku, radio ili internet komunikaciju, ali i donošenje strateški važnih i ozbiljnih odluka kao što je komandovanje nuklearnim napadom.

S druge strane, Roadrunnerov radar na zemlji radi ono što npr. AWACS sistem radi u vazduhu. U stanju ja da na većim daljinama detektuje potencijalne raketne napade ili dronove koji se približavaju predsedničkoj koloni, da na njih upozori i pereduzme mere na njihovom otklanjanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA