Kako je momak hakovao džip svoje bivše devojke i šta još sve iz kompjutera auta može da se sazna

Iz internog računara automobila mogu da se saznaju informacije o tome kada su i koja vrata otvarana, gde se sve auto kretao, pa čak i detalji razgovora snimljenih tokom vožnje

  • 3
Tesla, Ekran na dodir, Infotejnment sistem Foto: Unsplash

Savremeni automobil, u zavisnosti od klase i generacije proizvodnje, može da prikupi veliki broj različitih informacija bez znanja vlasnika. Ti podaci se odnose na lokacije na kojima je vlasnik boravio, kada su otvarana vrata automobila, a čak mogu i da snimaju glasove tokom vožnje.

Tako prikupljeni podaci mogu da se koriste za različite namene. Na primer, u slučaju Džošue Vesela, u SAD optuženog za ubistvo, kao dokaz je bio upotrebljen njegov glas snimljen u kamionu žrtve u trenutku kada se ubistvo dogodilo.

Postoji čak i posebna kompanija - Berla Corp, koja se specijalizovala za "izvlačenje" takvih podataka za potrebe policije. Ona koristi mogućnost očitavanja jedinstvenih identifikacionih parametara Bluetooth i Wi-Fi uređaja povezanih sa infotejnment sistemom u automobilu, ali i logove poziva, kontakte i tekstualne poruke koje su "prošle" kroz taj sistem, piše The Verge.

Hakovao džip bivše devojke

Međutim, infotejnment sistem nije jedino mesto gde se prikupljaju podaci u automobilu. Iz internog računara u automobilu mogu da se saznaju informacije o tome kada su i koja vrata otvarana, kao i prikaz kretanja automobila iz log fajlova koje pravi GPS sistem.

Ti podaci, međutim, mogu biti iskorišćeni i u svrhe koje nisu baš etičke. Primer za to je Australijanac koji je uspeo da pristupi podacima u Land Rover-u svoje bivše devojke.

Ne samo da je mogao da prikuplja informacije o stanju automobila u realnom vremenu, već je putem specijalne aplikacije preuzimao kontrolu nad određenim funkcijama u automobilu - kao što su paljenje ili gašenje motora, otvaranje i zatvaranje prozora…

Land Rover Foto: Land Rover

Reset neophodan

Ljudi jednostavno ne razmišljaju o automobilu na takav način da ga tretiraju kao mogućeg "sakupljača" ličnih podataka.

Često se dešava da kada auto promeni vlasnika, prethodni vlasnik ne resetuje infotejnment sistem, pa novi vlasnik može da vidi istoriju njegovih poziva, telefonske brojeve, poruke, ali i kućnu adresu, prenosi PC Press.

Srž ovog problema je što svakodnevno delimo svoje podatke sa sve većim brojem uređaja, da praktično više ne možemo da pratimo gde se sve oni nalaze. A automobil u tom svetlu igra važnu ulogu, koja je do sada prolazila "ispod radara" vlasnika.

Video: Nekoliko šuteva i ključem ceo krug: Razbila čoveku auto jer nije bila sposobna da isprakira svoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijana

    9. januar 2021 | 16:32

    Aj sto moze da presluskuje nego i da pritisne gas po sred krivine.Zato ja vozim mecku iz 85 te :)

  • Ee

    11. januar 2021 | 01:54

    Nije zaštilila ključ od auta tako je i onj lik ušo u teslu malo morgen bi ušo da je to uradila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA