≫ 

Kineskom silicijumskom dolinom putnike prevoze robotaksi vozla bez vozača

Vozilo, koje se poziva putem mobilne aplikacije, detaljno prati sve što se događa oko njega tokom vožnje kako bi moglo na vreme da raguje na svaku potencijalno opasnu situaciju

  • 0
AutoX, kineski autonomni taksi

Foto: AutoX.ai

Kineska tehnološka metropola Šenžen, koga nazivaju i Silicijumskom dolinom Kine, drugi je grad na svetu posle američkog Finiksa, u kome je moguće prevoziti se taksijem bez vozača. Autonomni robotaksi servis delo komanije AutoX, koja je u saradnji sa tehnološkim gigantom Alibabom prvo pokrenula pilot-projekt. Nakon što se to pokazao vrlo uspešnim, AutoX je svoju uslugu ponudio stanonovnicima i posetiocima Šenžena.

Taksi vozila podsećaju na Chryslerov minivan Pacific, koga koristi Googleova komapanija Waymo, i opremljeni su brojnim naprednim tehnologijama koje upravljaju svakim potezom automobila.

Vozilo detaljno prati sve što se događa oko njega tokom vožnje, kako bi moglo na vreme da raguje na svaku potencijalno opasnu situaciju, piše Engadget.

Vozila su opremljena kamerama visoke rezolucije, radarima i LiDAR-om (laserskim sistemom za optičko merenje). AutoX tvrdi da njihovi automobili imaju nivo autonomije 4 (5 je najveći, potpuni autonomni nivo). Jednom kada se nađu u automobilu, putnici mogu da kontaktiraju službu za korisnike i od njih zatraže sve informacije koje ih zanimaju u vezi sa autonomnim prevozom.

Putnici taksi pozivaju putem mobilne aplikacije, a kada vozilo dođe po njih, prednja sedišta su potpuno prazna. Bez obzira na to, samovozeći automobili su se do sada pokazali kao prilično bezbedni. To, naravno, ne znači da nikakav rizik ne postoji, kao što uvek postoji i kada vozilom upravljaju ljudi.

Međutim, i Waymo svoju uslugu autonomnog taksija pruža više od godinu dana, i do sada nije imao nikakvih većih problema u saobraćaju. Zato će biti zanimljvo pratiti koliko će uspešno kineski robotaksi raditi svoj posao, pošto bi sledeći korak u razvoju ovakvih sistema mogao da bude početak proizvodnje vozila bez volana, papučica gasa i kočnice, i ostalih komandi, kojima će u potpunosti upravljati računari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA