Lična karta auta sa vraćenom kilometražom: Polovnjak, dizelaš iz Nemačke, stariji od 5 godina

Najveća globalna platforma za proveru istorije automobila sprovela je istraživanje u kome je analizirano više od 570.000 polovnjaka, kako bi se pokazalo kod kojih se automobila najviše vara na kilometraži

  • 19
Kola, Komandna tabla, Kilometri Foto: Pixaby.com

"Skidanje" kilometraže je, kao što je poznato, jedna od najčešćih prevara na tržištu polovnih automobila, koja može prilično da ošteti kupca.

Evropski vozači, u proseku, menjaju automobile na svakih 3 do 5 godina, što znači da dva do tri puta u 10 godina kupuju noviji auto. Iz toga jasno sledi da je reč o velikom tržištu i raznolikoj ponudi, kako po pitanju cena, tako i kada je pređena kilometraža pitanju.

Dizelaši dominiraju

Pretpostavka da dizelaši prelaze više kilometara se pokazala kao tačna, pa se zato i većina prevara sa kilometražom i događa kod automobila sa dizel motorima. Njihov udeo u prevarama iznosi gotovo tri četvrtine, odnosno 74,4 odsto od svih izveštaja o istoriji automobila sa uočenim promenama na kilometar satu.

Dizel, TDI Foto: Pixabay.com

Manja šansi za prevare sa kilometražom kupci imaju kod polovnjaka sa benzinskim motorima, koji čine 25 odsto svih automobila sa "skinutom" kilometražom. To bi, međutim, u budućnosti moglo da se promeni, imajući u vidu trend rasta popularnosti benzinaca, prenosi Index.

Očekivano, skidanje kilometraže najmanje je prisutno kod električnih i hibridnih automobila, sa samo 0,6 odsto.

"Skidaju" i više od 200.000 kilometara

Jedan od glavnih razloga zašto su prevare sa kilometražom tako česte među prodavcima automobila je niska cena te "operacije", na osnovu čega se polovnjak potom može ponuditi po dosta višoj ceni od realne. Skidanje kilometraže može da se "odradi" za samo nekoliko stotina evra, i to čak na softverski dobro zaštićenim automobilima.

Tako je, u zavisnosti od godišta i stanja polovnog automobila, vraćanjem kilometraže moguće "napumpati" cenu automobila i do 25 odsto, pokazalo je istraživanje CarVertical-a.

Prodaja službenih vozila Foto: Milena Đorđević

Pređena kilometraža se najčešće smanjuje kod starijih premijum automobila nemačkih proizvođača, kod kojih se, u proseku, "skine" oko 80.000 kilometara. Kod vozila proizvedenih između 2016. i 2020. godine, u proseku, se skida oko 36.000 kilometara.

Istraživanje je, međutim, pokazalo da prevare ovog tipa ponekada mogu da rezultiraju "skidanjem" i više od 200.000 kilometara.

Šteta ili prednost pri kupovini

Ovi podaci pokazuju da je kupovina bez poznate istorije vozila rizik koji može da vas košta i do četvrtine vrednosti vozila.

Izveštaj o istoriji automobila može da otkrije neke činjenice koje će vam pomoći da ne postanete vlasnik loše održavanog automobila, ali i da vam pruži i svojevrsnu prednost pri pregovaranju o kupovini.

Kupovina prodaja automobila Foto: Profimedia, A. Nalbantjan

U svakom slučaju, imajte na umu da su prevare sa kilometražom mnogo učestalije u zemljama srednje i istočne Evrope, dok je njihov broj u zapadnim zemljama znatno manji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    1. mart 2021 | 15:55

    Pratim oglase u nemackoj i holandiji svaki auto kiji ima dosta kilometara je duplo jeftiniji od istog takvog sa malo kilometara i uglavno su to vozila preko 350 hiljada kilometara i vise e to se kupuje i kodnas prodaje sa 180-190 hiljada i sve su babe vozile ili neke zene uglavno ista prica

  • Jovan

    1. mart 2021 | 15:49

    200.000 km sitnica. Na taxi mercedesima iz Holandije kilometraza se vraca i po 400.000 km.

  • M

    2. mart 2021 | 11:03

    Da se u ovoj raspaloj i nazadnoj drzavi motor tretira kao rezervni deo to i nebi bilo toliko bitno.nesto se desi zamenis motor i ides dalje.ovako sacuvaj boze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA