≫ 

Velika brzina je i dalje glavni uzrok, ali i spori vozači izazivaju sve više nesreća

Spora vožnja podstiče druge vozače da pretiču onda kada je to opasno, da ne poštuju bezbedan razmak između vozila i da rade druge opasne stvari...

  • 1
Vožnja, Auto-put, Kalifornija Foto: Unsplash

Nije mali broj vozača koji voze sporije zbog toga što baš i nisu sasvim uvereni u svoje vozačke sposobnosti. Drugi to rade "iz moranja", odnosno onda kada opterete vozilo ili vuku prikolicu.

Neki od njih, na žalost, postaju deo tragičnih statistika prema kojima vozači čija se vozila kreću ispod propisanog ograničenja brzine snose deo odgovornosti za sve veći broj saobraćajnih nesreća.

Britansko Ministarstvo saobraćaja vodi sve vrste statistika, a jedna od njih se upravo odnosi na vožnju manjim brzinama od ograničenja. Prema njoj, tokom prošle godine u Velikoj Britaniji je poginulo ili teško povređeno 26 učesnika u saobraćaju, upravo zbog sporijih vozača.

Glavni problem je to što spora vožnja podstiče druge vozače da pretiču u situacijama u kojima je to opasno, da ne poštuju bezbedan razmak između vozila i da rade druge opasne stvari tokom vožnje.

Saobraćajni stručnjaci se slažu da prespora vožnja izaziva stvara frustracije kod drugih vozača, kao i da ih može isprovocirati na opasne akcije, prenosi Revija HAK.

Zato je neophodno da poštujte ograničenja brzine i da, ukoliko se iza vašeg vozila stvara kolona zbog toga što, iz nekog razloga, vozite sporo, iskoristite prvu priliku, kada je to bezbedno, da stanite sa strane i propustite druga vozila.

Naravno, uopšte ne treba sumnjati da je neuporedivo veći broj nesreća izazvan brzom vožnjom! Spora vožnja, međutim, izaziva frustracije drugih vozača - pogotovo onih koji žure da negde stignu na vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Driver

    20. mart 2021 | 12:48

    Veliki je problem sporih vozača je što misle da nisu spori i ne žele da se sklone. Svakodnevno vozim iza jednog autobusa 20 km/h putem od 5 km i zbog njega kasnim jer čovek jednostavno ne zeli da stane i da me propusti. Put je uzak i nema prostora za preticanje velikih vozila. Jedini način je da idem ranije kako ne bih kasnio zbog njega. Nemam način da se izborim sa tim, opomenuo sam ga par puta, ignoriše me i to je zaista toliko iritantno da utiče i na moje kasnije ponašanje u saobraćaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA