• 0

62 odsto roditelja u Srbiji koristi sigurnosna sedišta za decu: Vozači sve više brinu o najmlađima!

"Oko 60 odsto dece u saobraćaju nastrada u ulozi putnika. Ako podignemo upotrebu sedišta na više od 90 odsto, značajno će se smanjiti taj broj..."

  • 0

Roditelji u Srbiji više koriste sigurnosna sedišta za decu u automobilu nego ranije, pa je taj procenat povećan sa 32 odsto, koliko je bio 2013, na 62 odsto u 2020. godini, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

- Istraživanje je pokazalo da je u tih 32 odsto slučajeva korišćenja sedišta za decu u 2013. godini oko 90 odsto njih nepravilno korišćeno, dok je danas taj procenat nepravilnog korišćenja značajno manji - rekao je Pešić.

Svest roditelja o značaju upotrebe sedišta porasala, ali da smo još uvek daleko od razvijenih zemalja, kao što su Norveška i Švedska, gde je upotreba sedišta za decu između 98 i 99 odsto.

- Oko 60 odsto dece u saobraćaju nastrada u ulozi putnika. Ako podignemo upotrebu sedišta na više od 90 odsto, značajno će se smanjiti i broj poginule dece u saobraćajnim nezgodama - naglasio je Pešić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima