62 odsto roditelja u Srbiji koristi sigurnosna sedišta za decu: Vozači sve više brinu o najmlađima!

"Oko 60 odsto dece u saobraćaju nastrada u ulozi putnika. Ako podignemo upotrebu sedišta na više od 90 odsto, značajno će se smanjiti taj broj..."

  • 0
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović Foto: Milena Đorđević

Roditelji u Srbiji više koriste sigurnosna sedišta za decu u automobilu nego ranije, pa je taj procenat povećan sa 32 odsto, koliko je bio 2013, na 62 odsto u 2020. godini, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

- Istraživanje je pokazalo da je u tih 32 odsto slučajeva korišćenja sedišta za decu u 2013. godini oko 90 odsto njih nepravilno korišćeno, dok je danas taj procenat nepravilnog korišćenja značajno manji - rekao je Pešić.

Svest roditelja o značaju upotrebe sedišta porasala, ali da smo još uvek daleko od razvijenih zemalja, kao što su Norveška i Švedska, gde je upotreba sedišta za decu između 98 i 99 odsto.

- Oko 60 odsto dece u saobraćaju nastrada u ulozi putnika. Ako podignemo upotrebu sedišta na više od 90 odsto, značajno će se smanjiti i broj poginule dece u saobraćajnim nezgodama - naglasio je Pešić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA