≫ 

Razmatra se "policijski čas" i ograničenje pređene kilometraže za starije vozače?

Velika Britanija razmatra nekoliko ograničenja koja bi vozačima u zrelom dobu, koji pate od određenih oboljenja, ubuduće mogle da postanu uslov za produžavanje vozačke dozvole

  • 1
starica, baka, baba, vožnja, automobil, auto, kola, vozac, bmw Foto: Pixabay

Rizici koji postoje u saobraćaju, kada se za volanom automobila nađu stariji vozači tema su ozbiljne rasprave u Velikoj Britaniji.

Zbog toga su Agencija za licenciranje vozača (DVLA) i udruženje Driving Mobility, nakon analize niza tema koje se na to odnose, definisali nekoliko mera koje bi vozačima u zrelom dobu ubuduće mogle da postanu uslov za zadržavanje vozačke dozvole.

Naime, vozači stariji od 70 godina, sa određenim dijagnozama, bi mogli bi da dobiju nekoliko zabrana, kao što je "policijski čas" tokom noći ili ograničenja u broju pređenih kilometara. Spomenuta rastojanja iznose se od 36 do 48 kilometara od kuće.

Zdravstvena stanja na koja bi se ovakva ograničenja odnosila su dijabetes (ukoliko starije osobe koriste insulinsku terapiju), Parkinsonova bolest, demencija

Takođe, u predlozima stoji i da bi se vozačima sa tim dijagonozama omogućila veća sloboda, ukoliko bi pristali na ugradnju tzv. crnih kutija (uređaji koji mere telemetriju vozila) u vozila, prenosi Revija HAK.

Dosadašnja pravila nalažu da svi vozači u Velikoj Britaniji moraju da obnove svoju vozačku dozvolu u Agenciji za licenciranje vozača kada napune 70 godina, kao da tada moraju da naglase da li pate od nekih stanja i bolesti koje mogu da ugroze njhovu sposobnost za vožnju.

Statistike pokazuju da je Velika Britanija jedna od zemalja sa najnižom stopom smrtno stradalih u saobraćaju - "samo" 2,9 poginulih godišnje na 100.000 stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    2. april 2021 | 18:57

    Ovo je cista diskriminacija. Zasto je ovaj od 70 bolji vozac od mene sa 71.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA