≫ 

Predstavljen prvi Huawei na četiri točka

Arcfox Alpha S je automobil "krcat" visokom tehnologijom, čije "srce" čini Huaweijev Kirin 990A 5G čipset zajedno sa Harmony OS operativnim sistemom

  • 0
Huawei HI intelligent automotive, Arcfox Alpha S Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom / Newscom

Arcfox Alpha S je elektromobil za čiji je kompletan hardver i softver u potpunosti delo kompanije Huawei. Automobil je nastao u saradnji sa kompanijom BAIC, koju je najverovatnije zadužena za sam proces proizvodnje vozila.

Huawei i BAIC će tržištu ponuditi dva različite modela - Alpha S i Alpha S HI. Oba će biti dostupna u osnovnoj i vrhunskoj konfiguraciji, pa kupci praktično moći da biraju između četiri modela.

Arcfox Alpha S biti automobil "krcat" visokom tehnologijom, čije "srce" čini Huaweijev Kirin 990A 5G čipset, dok je za softversku stranu priče zadužen Harmony OS operativni sistem, prvobitno zamišljen kao alternativa Androidu, da bi potom evoluirao u kompletnu platformu za raznovrsne Huawei proizvode.

Huawei je akcenat stavio na sinhronizaciju između automobila i pametnih telefona, za šta je upravo zadužen Harmony OS. Preko velikog 4K ekran na komandnoj tabli, kontrolišu se sve funcije, od infotejnment sistema do autonomne vožnje, prenose Vrele gume.

Naravno, tu je i sistem glasovnih komandi, dok automobil podržava i komande putem pokreta ruku, pa se sa vozilom može "komunicirati" praktično bez dodira.

Za pogon je zadužena baterija od 93,6 kWh koja bi trebalo da obezbedi domet veći od 700 kilometara. Impresivan sistem brzog punjenja ima namenski režim koji omogućava autonomiju od 200 kilometara vožnje posle samo 10 minuta punjenja.

Paket litijum-jonskih baterija dolazi sa inteligentnom kontrolom temperature, pa je, bar u teoriji, sve maksimalno bezbedno i ne može doći do preteranog zagrevanja. To je upravo i jedan od razloga zašto se punjenje odvija tako brzo.

Režim autonomne vožnje je potpomognut integrisanim mapama, koje je takođe obezbedio Huawei, ali je trenuto podržano samo nekoliko kineskih gradova, uključujući Peking, Šangaj i Šenžen.

Huaweijev prvenac će se u prodaji naći kasnije ove godine, s početnom cenom od 251.900 juana (oko 32.000 evra), pa sve do 429.900 juana (oko 55.000 evra) za vrhunsku HI verziju.

Video: Ovaj auto se sam vozi a uspostavlja i emocionalnu vezu sa vozačem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA