Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki zakonodavci besni nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi laptop kompanije Huawei, opremljen najsavremenijim Intelovim AI čipom, izazvao je negodovanje među republikanskim zakonodavcima u SAD-u

  • 0
Huawei laptop Foto: Framesira / Shutterstock.com

Kompanija Huawei, koja se od 2019. godine nalazi na američkoj "crnoj listi", iznenadila je mnoge predstavljanjem svog prvog laptopa sa AI tehnologijom, MateBook X Pro. Ovaj uređaj koristi novi Intelov Core Ultra 9 procesor, čime su dodatno pojačane tenzije između SAD-a i Kine u oblasti visokih tehnologija. Očekivalo se da će licenca, koja je omogućila Intelu da šalje procesore Huaweiju, isteći kasnije ove godine bez obnove, ali pojava novog laptopa sugeriše drugačiji razvoj događaja.

Kongresmen Majkl Galager, predsednik Posebnog odbora Predstavničkog doma za Kinu, izjavio je za Reuters da je "jedna od najvećih misterija u Vašingtonu, zašto Ministarstvo trgovine i dalje dozvoljava slanje američke tehnologije kompaniji Huawei."

Prema izvorima upućenim u materiju, čipovi su isporučeni na osnovu već postojeće licence koja nije obuhvaćena nedavnim oštrim sankcijama na isporuke AI čipova Kini.

Ministarstvo trgovine i Intel odbili su da komentarišu ove navode, a iz Huaweija nije bilo odmah dostupnih odgovora.

Reakcija na ovaj događaj reflektuje rastući pritisak na administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da preduzme dodatne korake kako bi ograničio rast Huaweija, gotovo pet godina nakon što je kompanija dodata na "crnu listu". Huawei je već u avgustu iznenadio svet novim telefonom opremljenim sofisticiranim čipom, koji je proizvela sankcionisana kineska kompanije SMIC, što je simbolizovalo tehnološki preporod Kine uprkos nastojanjima Vašingtona da ograniči njene kapacitete za proizvodnju naprednih čipova.

Na saslušanju senatskog pododbora ove nedelje, Kevin Kurland, zvaničnik za kontrolu izvoza, naglasio je da američke restrikcije na Huawei imaju "značajan uticaj" na pristup kompanije američkoj tehnologiji. Ipak, njegove reči nisu umanjile frustracije među republikanskim zastupnicima, koji smatraju da bi ovakve dozvole trebalo da prestanu.

"Rečeno mi je pre dve godine da će licence Huaweiju biti obustavljene. Danas se čini da politika nije promenjena", izjavio je kongresmen Majkl Mekol za Reuters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA