≫ 

Pada rampa na oldtajmere: Konačno registracija za uvozna vozila od istorijskog značaja

Saznajemo koja nova pravila važe za stare i vredne automobile

  • 8
Automobil, oldtajmer, Ševrolet Foto: Pixabay

Dobre vesti za sve ljubitelje starovremskih vozila stižu iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Konačno će ponovo biti dozvoljena registracija oldtajmera iz uvoza koja je stopirana još u decembru 2018. godine.

Tada je Agencija, zbog sumnji da je bilo raznih zloupotreba sa izdavanjem dozvola i da su status oldtajmera dobijala i neka vozila koja to nisu, prestala da im izdaje potvrde o homologaciji, bez kojih se ne može obaviti tehnički pregled.

oldtamjer Oldtajmer / Foto: Unsplash/Markus Spiske

Kako "Telegraf" saznaje, ubrzo će biti usvojene još ranije predložene izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojima se celokupan posao u vezi sa oldtajmerima poverava upravo Agenciji za bezbednost saobraćaja. Umesto Srpskog saveza za istorijska vozila, sve neophodne dozvole uključujući i one koje određuju status oldtajmera, izdavaće Agencija koja će formirati i bazu podataka vozila od istorijskog značaja.

Takođe, Agencija će imati nadležnost i da oduzme ili poništi neke postojeće potvrde o statusu odltajmera, ukoliko utvrdi da nisu izdate u skladu sa propisima i da su dodeljene za automobile koji ne ispunjavaju uslove da se nazovu vozilima od istorijskog značaja.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozilo od istorijskog značaja je motorno vozilo ili priključno vozilo, koje je u voznom stanju, održavano u originalnom ili približno originalnom stanju, i kao takvo predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa.

Video: Nacistički auto od drveta i sovjetska kola sa malo čelika: Sve tajne porodičnog muzeja automobila

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    25. april 2021 | 19:39

    Bolje bi vam bilo da usvojite da se za vozila preko 2 000 cc placa NORMALNA registracija!!!

  • NSU

    25. april 2021 | 22:54

    Napravite sistem već jednom da se plača normalna cena registracije za vozila koja imaju više od 2000 cm3 , zatim 3000 cm3 i ostale veće kubikaže... nervoza je u narodu,ništa se ne dešava,ništa se ne preduzima,bezobrazluk države

  • Goran

    25. april 2021 | 19:59

    Mislili ste podize se rampa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA