≫ 

Jubilej najlegendarnijeg skutera na svetu: Vespa - večno mlada u 75.

Za neke je ona najpraktičniji način prevoza, za druge čak statusni simbol, ali svima njima Vespa je simbol slobode...

  • 0
Vespa, Piaggio, Pjađo, skuter Foto: Pixabay

Još otkako je Odri Hepbern 1953. vozila Vespu u filmu "Praznik u Rimu", čuveni italijanski skuter predstavlja simbol mladosti i stila. Mnogi Italijani su joj i dalje duboko privrženi, iako je napunila 75 godina.

- Imam Vespu 12 godina, ovo mi je treća - kaže 40-godišnji Marko Guerieri, knjigovođa iz Rima. - Želeo sam nešto originalnije od japanskih skutera, a uz to je napravljena od metala, a ne od plastike pa je izdržljivija - dodao je on.

Za njega je to najpraktičniji način prevoza, a tvrdi i da je ona mnogima statusni simbol. - U mojoj četvrti svi uspešni ljudi voze Vespu! - ističe on.

Rimske pustolovine Odri Hepbern i Gregorija Peka proslavile su Vespu 50-ih godina prošlog veka, ali njena istorija počinje 23. aprila 1946, kad je registrovan prvi patent za njenu proizvodnju.

Legenda kaže da joj je ime, koje na italijanskom znači "osa", dao Enriko Pjađo, osnivač istoimene fabrike, jer je zvuk njenog motora podsećao na zujanje.

Sedamdeset i pet godina i 19 miliona proizvedenih komada kasnije, Vespa nije izgubila ništa od svog šarma.

- Devetnaest miliona devojaka i mladića, generacije su sanjale i Vespom dobile svoju slobodu! - navodi se u entuzijastičnoj izjavi kompanije Piaggio povodom 75. rođendana kultnog motocikla.

Od početka, 1946. godine, Vespe se proizvode u sedištu fabrike Piaggio u Pontederi u Toskani. Tek su poslednjih godina otvorena i dva inostrana pogona, u Indiji i u Vijetnamu.

(Telegraf.rs/N1/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA