Ogroman broj vozača ozbiljno je zabrinut zbog vozila bez vozača u saobraćaju

Od onih koji se protive upotrebi sistema autonomne vožnje i sličnim programima, njih 77 odsto je izjavilo da ih brine bezbednost u vožnji na putu sa samovozećim vozilima...

  • 7
Samovozeći kombi Printscreen: YouTube/Neolix Technologies

Zajednička studija Harvardskog univerziteta i Američke automobilske asocijacije (AAA) otkrila je da se 53 odsto vozača oseća manje bezbednim na putevima koje koriste samovozeći kamioni, a njih 47 odsto deli isto mišljenje bez obzira na tip samovozećih vozila u saobraćaju.

AAA naglašava da se trenutno u 38 država sprovode pilot-projekti upotrebe autonomnih vozila, a najpoznatiji su oni u Kaliforniji i Nevadi, podsećaju američki automobilski sajtovi. O pilot-projektima 34 odsto učesnika se izjasnilo pozitivno, 36 odsto se protivi njihovom sprovođenju, dok 31 odsto ih nema jasno mišljenje.

Od onih koji se protive upotrebi sistema autonomne vožnje i sličnim programima, njih 77 odsto je izjavilo da ih brine bezbednost u vožnji na putu sa samovozećim vozilima, dok 62 odsto ispitanika brine utvrđivanje krivca u slučaju nesreće sa vozilom koje autonomno upravlja na putu. Više od pola ispitanika smatra da javnost mora da bude obaveštena kako bi se optimalno terebalo ponašati u blizini takvih vozila, prenosi Index.

Studija otkriva i da bi se učesnici u saobraćaju osećali bezbednije. Naime, čak njih 62 odsto smatra da bi samovozeća vozila morala da bude jasno označena, a 60 odsto njih zagovara zasebne saobraćajne trake za samovozeća vozila. AAA zato sugeriše da treba definisati smernice za način distinkcije samovozećih vozila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    30. maj 2021 | 10:52

    Najbolje da napravite i automatske hranilice itd pa da totalno zakrzljamo i da apsolutno nista ne radimo

  • 534

    30. maj 2021 | 10:44

    Dobar deo vozila i sada je u saobraćaju a kao da nemaju vozača.

  • Vuk

    30. maj 2021 | 15:13

    To će biti ŽIVI PIŠ, KAO U LUNA PARKU?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA