• 13

Automatici ili manuelci: Koji menjači su izdržljiviji?

Automatskih menjača je sve više, pa se sa pravom postavlja pitanje kakvi su po kvalitetu u odnosu na "klasiku"...

  • 13
Automatski menjač

Foto: Unspash

Broj automobila sa automatskim menjačima svakoga dana je sve veći, a neki proizvođači su već najavili prestanak proizvodnje manuelne transmisije i potpuni prelazak na automatike.

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da 24 odsto automobila sa automatskim menjačima imalo problema i kvarova, ali da su kod njih kao najproblematičniji pokazali različiti električni sistemi (24 odsto od ukupnog broja kvarova) i pogonski agregati (14 odsto od ukupnog broja kvarova). Samo 6 odsto vlasnika automatika, od ukupnog broja ispitanih, je reklo da je iskusilo probleme sa menjačima svojih automobila.

Sa druge strane, među vlasnicima automobila sa manuelnim menjačima, u periodu trajanja istraživanja, 23 odsto vlasnika je prijavilo kvarove svojih četvorotočkaša. Od tog broja, 19 odsto kvarova se odnosilo na elektriku automobila, 14 na akumulatore, vešanje i limariju, dok se na probleme sa menjačima požalilo 11 odsto ispitanih vozača.

Automatski menjač

Foto: Unspash

Istraživanje pouzdanosti automobila sa manuelnim i automatski prenosom, nedavno sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da su najizdržljiviji menjači automatici sa sistemom neprekidno promenljivog prenosa (CVT - Continuously variable transmission), kod kojih su se kvarovi javili u 13 odsto slučajeva (pretežno problemi sa elektronikom).

Iza njih su se našli (polu)automatski menjači sa duplim kvačilom (DSG - Direct-shift gearbox) sa 19 procenata (uglavnom problemi sa mehanikom).

Video: Kim Kardašijan prekrila svoj lambo materijalom od kojeg pravi pidžame za svoju kolekciju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đ

    Ovo je večita tema,mislim da ima dosta i u standardu pogotovo kad se radi o održavanju.Znam da je za gradske gužve,vožnju kreni-stani automatski menjač bolji.

  • doberman

    ko uživa voziće ručni, kome je vožnja mrska teraće automatik. za transportni program vozila nema dileme, automatika je keva.

  • Boki

    Manuelni menjači su sigurno pouzdaniji kao mehanički sklop bez elektronike i hidraulike, ali problem je što su potpuno prepušteni na milost i nemilost vozača i kvarovi u ogromnoj meri zavise od rukovanja. Automatik je teško pokvariti upotrebom jer zaštićen je od grešaka vozača, zato se pokvari sam...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima