≫ 

Vozači, oprez: Ovaj uređaj može da vam "izbije" 400 evra iz džepa dok vozite kroz Makedoniju!

U zemlji kroz koju svake godine putuje na hiljade naših turista, zbog kamere u vašem automobilu, pa čak i one fabrički ugrađene, možete platiti veoma visoku kaznu...

  • 7
Auto kamera, smart telefon, mobilni telefon, automobil, kamera Foto: Shutterstock

Ako u vašem vozilu imate auto - kameru, a planirate da putujete u Severnu Makedoniju, ili da kroz tu državu prođete na putu do Grčke kao mnogi naši turisti, izlažete se riziku da platite kaznu od 400 evra.

Makedonski Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zabranjuje korišćenje ovakvih kamera i snimanje građana na javnom mestu bez njihovog odobrenja, pa osim paprene kazne, vozač koji je nekoga snimio može i krivično da odgovara, ako osoba koja je snimljena odluči da ga tuži.

Samo makedonska policija ima ovlašćenje da snima saobraćaj i učesnike u saobraćaju, a njihovim vozačima se savetuje da čak i fabrički ugrađene kamere deaktiviraju, ako ih imaju u svojim vozilima.

Kamera u automobilu bezbednost pri vožnji vožnja Foto: Shutterstock

Međutim, pitanje je da li se obaveštenja o tome daju turistima i da li je negde na vidnom mestu istaknuto upozorenje da korišćenje auto - kamera nije dozvoljeno. Prema tome, kada ulazite u Severnu Makedoniju isključite, prekrijte ili demontirajte ovaj uređaj i na taj način ćete izbeći rizik da budete kažnjeni.

U Srbiji dozvoljene

U poslednje vreme među vozačima su sve popularnije auto - kamere ili takozvane "dashboard" kamere za snimanje saobraćaja i dešavanja u saobraćaju.

Snimci koji na ovaj način budu napravljeni, u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode, mogu biti prihvaćeni i kao dokaz u sudskom postupku na osnovu kojeg se može utvrditi šta se zaista dogodilo u nekoj situaciji i ko je kriv za to što se dogodilo.

Naš zakon ne zabranjuje korišćenje ovakvih kamera uprkos stavu Zaštitnika građana da niko ne sme biti snimljen bez odobrenja i da takvi snimci ne bi trebalo da se koriste. Međutim, logično je da treba da budu zaštićeni svi građani, a ne samo oni koji su možda izazvali saobraćajnu nezgodu i nekome pričinili štetu.

Kamera u automobilu bezbednost pri vožnji vožnja Foto: Shutterstock

Šta ni kod nas ne sme?

Dakle, jasno je da pregledanje takvih snimaka može pomoći da se dođe do istine i sprečiti da možda bude osuđen neko ko nije kriv, ali to ne znači da se može snimati bez ikakvih ograničenja.

I naš Krivični zakonik u Članu 144. predviđa kaznu za onoga ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica, kojim osetno zadire u njegov lični život, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna.

Dakle, ni kod nas ne smete nekoga pratiti i snimati bez njegovog znanja, bez obzira na to šta taj neko radi, jer time činite krivično delo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ajs

    30. jun 2021 | 12:34

    Znaci li to ako ide neki prilog na nekoj televiziji, a na snimku me ima, da mogu da tuzim tu televiziju jer me snimala bez mog znanja, pa jos i pustila snimak sirokom auditorijumu?!

  • Srle

    30. jun 2021 | 12:34

    Hoce li me kazniti i za onu kameru sto se upali kad vozim u nazad? 😀

  • Boki

    30. jun 2021 | 12:56

    Znaci nista od SAT-ove patrole do Grcke ove godine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA