≫ 

Polovni dizelaši na Zapadu sve traženiji i skuplji, uprkos agresivnoj elektrifikaciji

Broj pregledanih oglasa automobila sa dizel pogonom na poznatom sajtu Mobile.de porastao je za 19 odsto u odnosu na sva ostala vozila...

  • 6
Golf dizelaš Foto: Shutterstock

Dok u Nemačkoj sve više raste prodaja novih električnih automobila, koje političari snažno promovišu i subvencionišu budžetskim novcem, na tržištu polovnih sasvim druga priča.

Primer iz te zemlje pokazuje sve paradokse situacije u Evropi, budući da je prosečnom kupcu koncept električne mobilnosti prilično dalek, pošto bi mu ispraznio džepove i obavezao ga na dugoročni kredit.

Dizelaši, automobil Foto: Shutterstock

Zato na nemačkom tržištu polovnih poslednjih meseci dominiraju - dizelaši! A prema podacima nemačke vlade, polovni automobili danas pronalaze kupca čak 4,5 puta brže nego mesec ranije.

Ponašanje nemačkih kupaca polovnjaka, prema podacima sajta Mobile.de, pokazuje da su automobili srednje klase, sportski automobili i automobili sa dizel motorima posebno popularni. Broj pregledanih oglasa automobila sa dizel pogonom porastao je za 19 odsto u odnosu na sva ostala vozila, javlja nemački Focus.

Velika potražnja takođe utiče i na rast cena tih modela, pa su cene polovnjaka, u proseku, porasle za 13 odsto u odnosu na jun 2020. godine, prenosi Revija HAK. Potražnja za polovnim dizelašima raste i zbog činjenice da su ih mnogi proizvođači automobila izbacili ili najavili njihovo izbacivanje iz svojih proizvodnih programa.

Dizel, TDI Foto: Pixabay.com

Novi dizelaši su, tako, sve ređi, a ljudima su i dalje potrebna ekonomičnija vozila za duža putovanja. Takođe, zbog novog nemačkog poreza na izduvne emisije ugljen-dioksida (CO2), dizelaši su ipak ostali jeftiniji od benzinaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • uvrk dizel

    8. jul 2021 | 16:14

    ma kakva elektrifikacija dizel je konza

  • Dci

    8. jul 2021 | 18:41

    Tocis i vozis, milina. Uopste ne cudi ovo, za mnogo km nema bolje!

  • Boki

    10. jul 2021 | 06:13

    Dizelaši su popularni zbog dobrog balansa potrošnje i performansi. Takođe Evropljani imaju tradicionalno poverenje u njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA