• 4

Vozači, oprez! Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara!

Većina savremenih automobila ima nisko postavljene usisnike za vazduh koji mogu da uvuku vodu u motor...

  • 4
Auto, voda, put, akvaplaning

Foto: Shutterstock

Kišno vreme često za rezultat ima velike količine vode na putu. Uglavnom je to površinski sloj, ali ponekad ćete naići na dublju vodenu barijeru.

Pre svega, jurnjava po kiši nije pametna jer je put klizav, što negativno utiče na upravljivost automobila. Jurnjava kroz dublje bare nije pametna iz dva razloga - prvi je bezbednost, a to je akvaplaning u kome točkovi automobila gube kontakt sa asfaltom, pa ćete se u vozilu osećati kao da na klizalište izlazite sa patikama.

Drugi razlog je - takva vožnja može biti opasna za vašeg metalnog ljubimca. Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara zato što većina automobila danas ima nisko postavljene usisnike za vazduh, koji u ovom slučaju mogu uvući vodu u motor, što može dovesti do katastrofalnih posledica kao što su ulazak vode u cilindre, pucanje klipnjače usled opterećenja, itd...

Zato izbegavajte dublju vodu i vozite opreznije po kiši. Povećajte rastojanje između vozila ispred sebe sa dve na četiri sekunde, jer je zaustavni put automobila po kiši mnogo duži.

Obratite pažnju na gume! Ako su istrošene i ako je dubina šara manja od 1,6 milimetara, to ćete osetiti tako što će upravljanje biti otežano, a zaustavni put auta pri kočenju duži.

Osim istrošenih guma, uložite i u nove brisače vetrobranskog stakla i zamenite ih. Stari neće dobro očistiti staklo, a to će svakako vašu smanjiti vidljivost.

(Telegraf.rs/b92.net)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    Vozite prema uslovima puta, i saobraćaja. Propisano rastojanje, i sve ce biti uredu.

  • Veteran

    Moj auto ladno prolazi pola metara punim gasom,kakvi 10cm to ne oseća...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima