Krave su veći zagađivači od automobila?

Zbog velike emisije metana i činjenice da je taj gas 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena

  • 14
krava auto Foto: Unsplash

Kao širom sveta veoma rasprostranjene domaće životinje krave su se našle na udaru zbog računice da svaka od njih oslobodi preko 100 kilograma metana godišnje.

Zbog tolike emisije i činjenice da je metan gas koji je 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena. Tako, prema nalazima nekih studija, držanje velikih goveda skoro da šteti klimi više od drumskog saobraćaja.

Međutim, poređenje sa automobilima nije baš sasvim pravedno, pošto se kravama u ukupan "bilans" računaju i štetni gasovi koji se naprave kasnije, u proizvodnji mleka i mesa ili prilikom pravljenja đubriva.

krava auto Foto: Unsplash

Sa druge strane, kod automobila se računa samo ono što izbace iz auspuha, ali ne i štetni gasovi u fabričkim halama automobilskih koncerna ili oni koji se oslobode prilikom izgradnje i održavanja puteva, prenose Automobili.ba.

Prema takvoj računici, u Nemačkoj saobraćaj čini 19 odsto emisije štetnih gasova, a probavni trakt krave svega oko tri odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm....

    24. avgust 2021 | 17:16

    Zabraniti kravama da seru svaki dan.Uvesti im par nepar dane za nuždu i eto boljitka.

  • Misko

    24. avgust 2021 | 18:14

    Podhitno uvest elektricne krave

  • Multinacionalne kompanije menjaju svest ljudi

    25. avgust 2021 | 01:03

    Ovo je obmana wegana,feministkinja i "zelenih".Poenta price je nejesti meso vec pasti travu ali zato moze GMO sinteticko meso i ostalo kancerogeno smece.Krave sto prduckaju i kake su bogom dane za prehranu i za zemljiste kao gnojivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA