≫ 

"Nećemo se složiti sa zabranom benzinaca i dizelaša. To nije moguće!"

Češki premijer se otvoreno protivi predlogu EU da se prodaja automobila sa benzinskim i dizel motorima zabrani od 2035. godine

  • 11
Škoda Octavia RS Foto: Škoda

Ubrzani prelazak na električne i zabrana prodaje "klasičnih" automobila nije nešto na šta svi blagonaklono gledaju. Nakon što je, prošle nedelje, direktor razvoja Renaulta izjavio da "nema smisla brzati sa tim", sada slično mišljenje dolazi i iz Češke, i to sa samog vrha.

Ni vlasti te države nisu impresionirane predlogom Evropske unije da se prodaja automobila sa benzinskim i dizel motorima zabrani od 2035. godine.

I dok mnoge zemlje najavljuju svoje planove za zabranu prodaje vozila koja pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, češki premijer Andrej Babiš se takvim planovima otvoreno protivi.

Bledski strateški forum, Bled Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

- Nećemo se složiti sa zabranom prodaje automobila sa pogonom na fosilna goriva. To nije moguće! Mi ne možemo ovde da diktiramo to što su zeleni fanatici u Evropskom parlamentu smislili - izjavio je Babiš za češki portal iDnes.

A budući da će Češka preuzeti predsedavajnje Evropskom unijom u drugoj polovini 2022. godine, Babiševa namera je da pitanje odlaganja zabrane SUS motora uvrsti među svoje prioritete.

Država nastaviti da podržava razvoj infrastrukture neophodne za masovnu upotrebu električnih vozila, kaže predsednik vlade Češke, ali dodaje i da neće subvencionisati njihovu proizvodnju.

Skoda Superb Foto: Promo

Izjave Andreja Babiša mogu se bolje razumeti kada se uzme u obrzir činjenica da automobilska industrija čini jednu trećinu ukupne češke ekonomije, budući da pored domaće Škoda, svoje modele u toj zemlji proizvde još japanska Toyota i južnokorejski Hyundai.

Video: Čoveka pokušali da opljačkaju, odbranio se tako što ih je okupao benzinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA