• 7

Evropski putevi se dosta razlikuju po kvalitetu, šta mislite gde se tu nalazi Srbija?

Najbolje puteve u Evropi imaju Holandija i Švajcarska, dok kvalitet opada što se više ide na istok...

 • 7
rupe na putu

Foto: Pixabay

Kvalitet putne infrastrukture u Evropi dosta varira, što pokazuju i rezultati jednog od istaživanja. Podaci na osnovu kojih je sastavljena rang-lista kvaliteta puteva u 141 državi čije su saobraćajnice ocenjivane, našli su se u "Izveštaju o globalnoj konkurentnosti Svetskog privrednog foruma za 2019".

U anketi je učestvovalo 12.987 rukovodilaca iz različitih privrednih grana, koji su odgovarali na različita pitanja, među kojim se našlo i ono o kvalitetu putne infrastrukture u njihovoj zemlji. Njima je ponuđeno da taj kvalitet ocene od 1 (izuzetno loš) do 7 (izuzetno dobar).

Najlošiji putevi u Evropi, mapa

Najlošiji putevi u Evropi ocenjeni od 1 do 7 / Izvor: World Economic Forum 2019

Rezultati ankete objavljeni su na karti koja daje pregled kvaliteta evropskih puteva, na kojoj se jasno uočava podela na istok i zapad. Tako je dobar deo država bivšeg SSSR-a i zemalja u istočnoj Evropi dobio ocenu ispod 4. U zapadnoj polovini Starog kontinenta većina zemalja postiže rezultat iznad 4, pa čak i iznad 5.

Kako ocenjujete kvalitet puteva u Srbiji?

Glasajte

Holandija, sa ocenom 6,4 - ima najbolje puteve u Evropi. Iza nje je Švajcarska sa 6,3. Ove dve zemlje na globalnoj listi zauzimaju pozicije 2 i 3, prenosi Revija HAK, a ispred njih je jedino Singapur koji ima najbolje puteve na svetu.

Srbija, prema ovom izveštaju, zauzima 33. mesto do 40 evropskih država, sa prosečnom ocenom 3,5. Ako je za utehu, iza nas i neke zemlje Evropske unije, kao što su Bugarska, Rumunija i Malta.

Najlošiji putevi u Evropi

Rang-lista najlošijih puteva u Evropi na kojoj je Srbija zauzela 33. mesto / Izvor: World Economic Forum 2019

Od ostalih zemalja iz regiona, najbolje puteve ima Hrvatska koja je zauzela visoko 6. mesto sa ocenom 5,6, dok je Slovenija 15. sa ocenom 4,9. Crna Gora je 30. sa ocenom 3,9, a Severna Makedonija zauzima 35. mesto i ocenjena je sa 3,4. Bosna i Hercegovina je pretposlednja, na 39. mestu sa veoma niskom ocenom 2,8.

Video: Kako izgleda kada ulice procvetaju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • S.M.

  Ovo nisu putevi kod nas,Ovo su DŽADE kao što je bilo pre 100god.Još za vreme Turaka.

  3
  0

  Podelite komentar

 • 500 god

  U federaciji BiH 4,a u RS 1,4 i eto prosjeka 2.8.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Sax

  Sad što se tiče severa Grčke, na jugu nisam bio od 2000g, putevi su lošiji nego naši, mislim na lokalne. Naročito oko Bug granice.

  2
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima