≫ 

Evropski putevi se dosta razlikuju po kvalitetu, šta mislite gde se tu nalazi Srbija?

Najbolje puteve u Evropi imaju Holandija i Švajcarska, dok kvalitet opada što se više ide na istok...

  • 7
rupe na putu Foto: Pixabay

Kvalitet putne infrastrukture u Evropi dosta varira, što pokazuju i rezultati jednog od istaživanja. Podaci na osnovu kojih je sastavljena rang-lista kvaliteta puteva u 141 državi čije su saobraćajnice ocenjivane, našli su se u "Izveštaju o globalnoj konkurentnosti Svetskog privrednog foruma za 2019".

U anketi je učestvovalo 12.987 rukovodilaca iz različitih privrednih grana, koji su odgovarali na različita pitanja, među kojim se našlo i ono o kvalitetu putne infrastrukture u njihovoj zemlji. Njima je ponuđeno da taj kvalitet ocene od 1 (izuzetno loš) do 7 (izuzetno dobar).

Najlošiji putevi u Evropi, mapa Najlošiji putevi u Evropi ocenjeni od 1 do 7 / Izvor: World Economic Forum 2019

Rezultati ankete objavljeni su na karti koja daje pregled kvaliteta evropskih puteva, na kojoj se jasno uočava podela na istok i zapad. Tako je dobar deo država bivšeg SSSR-a i zemalja u istočnoj Evropi dobio ocenu ispod 4. U zapadnoj polovini Starog kontinenta većina zemalja postiže rezultat iznad 4, pa čak i iznad 5.

Holandija, sa ocenom 6,4 - ima najbolje puteve u Evropi. Iza nje je Švajcarska sa 6,3. Ove dve zemlje na globalnoj listi zauzimaju pozicije 2 i 3, prenosi Revija HAK, a ispred njih je jedino Singapur koji ima najbolje puteve na svetu.

Srbija, prema ovom izveštaju, zauzima 33. mesto do 40 evropskih država, sa prosečnom ocenom 3,5. Ako je za utehu, iza nas i neke zemlje Evropske unije, kao što su Bugarska, Rumunija i Malta.

Najlošiji putevi u Evropi Rang-lista najlošijih puteva u Evropi na kojoj je Srbija zauzela 33. mesto / Izvor: World Economic Forum 2019

Od ostalih zemalja iz regiona, najbolje puteve ima Hrvatska koja je zauzela visoko 6. mesto sa ocenom 5,6, dok je Slovenija 15. sa ocenom 4,9. Crna Gora je 30. sa ocenom 3,9, a Severna Makedonija zauzima 35. mesto i ocenjena je sa 3,4. Bosna i Hercegovina je pretposlednja, na 39. mestu sa veoma niskom ocenom 2,8.

Video: Kako izgleda kada ulice procvetaju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LU

    15. septembar 2021 | 17:16

    Kada pri brzini oko 35 km/h isklizne scooter u blagoj krivini to pokazuje kvalitet puta!! Kada sam ustao, kao da sam usred zime na ledu! Sam goli uglančani kamenčići. Polomljeno rame, i kome da se žalim!? Bruka i sramota!

  • Vlada

    15. septembar 2021 | 16:53

    Nema gorih od Ruskih to je definitivno. Ko je vozio ikada tamo zna šta su muke. Naši ne zaostaju puno 🥴

  • MilosBJ

    15. septembar 2021 | 23:02

    Mozda smo na 30 i nekom mestu al su nam zato putarine u top 3 po ceni :))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA