• 0

"Guglovanje semafora" drastično će smanjiti gužve u saobraćaju

Google-ov AI će meriti stanje saobraćaja na raskrsnicama i izračunavati optimalne intervale crvenog i zelenog svetla na njima...

  • 0
Semafor

Foto: Pixabay

Loše sinhronizovani semafori i nedovoljno dugački intervali zelenog svetla su česti problemi ne samo kod nas, već i svuda u svetu. Zbog toga se čekanje na raskrsnicama često nepotrebno produžava, a kumulativni efekat toga na vreme putovanja nije zanemarljiv.

Međutim, (bespotrebno) čekanje na raskrsnicama nije u skladu sa ekološkim naporima. Zato je Kejt Brant, Google-ova šefica za održivi razvoj, najavila da ta kompanija radi na projektu upotrebe veštačke inteligencije (AI), kako bi se obezbedio efikasniji rad semafora.

Kada vozilo stoji na raskrsnici, nepotrebno se troši gorivo i povećava se zagađenje na toj mikro-lokaciji. Google-ov AI će meriti stanje saobraćaja na raskrsnicama i izračunavati optimalne intervale crvenog i zelenog svetla na njima, piše Engadget.

Jedna od AI istraživačkih grupa u kompaniji već je prikupila dovoljno informacija za treniranje i optimizovanje modela i u stanju je da precizno izračuna te intervale. U ovom trenutku sprovodi se pilot projekat na četiri lokacije u Izraelu, u saradnji sa gradovima Haifa i Berševa, kao i sa izraelskom Nacionalnom kompanijom za puteve.

Dosadašnji rezultati ukazuju da je uočeno skraćenje vremena čekanja na raskrsnicama za 10 do 20 procenata. Google nije objavio podatke o prosečnom broju vozila koje svakodnevno prođu kroz te raskrsnice, mada se na video snimcima koje je Kejt Brand objavila, vidi da su one prilično opterećene. Očekuje se da će novi pilot projekat uskoro započeti u Rio de Žaneiru, a Google je u pregovorima sa još nekoliko gradova širom sveta, prenosi PC Press.

Iako je globalna primena ovakvog rešenja još veoma daleko, slobodno možemo da kažemo da se radi o još jednom koraku ka potpuno pametnim gradovima - cilju kojem IT industrija teži već godinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima