Jedan pokazivač na instrument tabli uporno ignorišemo, a njegova uloga je veoma bitna

Postoji više situacija u kojima ovaj merač može da ukaže na to da nešto nije u redu...

  • 3
Komandna tabla Foto: Pixabay

Na instrument tabli automobila postoji pokazivač koga mnogi vozači uzimaju zdravo za gotovo. Reč je o indikatoru koja prikazuje trenutnu temperaturu motora i njegova uloga je veoma važna.

Vozač na osnovu njega zna kada može da koristi motor u punom kapacitetu, odnosno na višim obrtajima, pošto je najbolje pričekati da se motor u vožnji zagreje pre nego što se upustite u oštriju vožnju, sa jače pritisnutom papučicom za gas.

On, takođe, pokazuje i da li se motor pregreva tokom vožnje, a pregrevanje može dovesti do pucanja dihtunga glave motora ili čak bloka.

Optimalna radna temperatura motora trebalo da osciluje oko 90 stepeni Celzijusa, odnosno oko polovine skale kod modela kod kojih nisu označeni stepeni, podseća sajt Automobili.ba. Neki proizvođači optimalnu temperaturu propisuju na 87 ili 93 stepena, što su informacije koji se mogu naći u priručniku za upotrebu vozila.

Međutim, gledanje pokazivača ključno je iz dva razloga: prvo - vozač može da vidi koliko brzo motor dostiže normalnu radnu temperaturu i drugo - tako se odmah može videti ako postoje odstupanja od propisanih vrednosti.

Kada merač pokazuje grešku?

Postoji više situacija u kojima merač temperature motora ukazuje na to da nešto nije u redu. Ovde je navedeno samo nekoliko primera:

Komandna tabla, temperatura motora Foto: Pixabay
  • motor vrlo brzo postiže temperaturu po hladnom vremenu - možda nema dovoljno rashladne tečnosti ili se ona delimično smrzla,
  • motor ne dostiže radnu temperaturu nakon duže vožnje - mogući kvar termostata,
  • temperatura motora raste i ulazi u crveno polje - moguć je kvar termostata ili negde postoji pukotina u rashladnom sistemu, zbog čega tečnost curi,
  • indikator temperature "poskakuje" - jednom pokazuje 105, sledeći put 80 stepeni.

Ako vozač tokom vožnje primeti bilo kakvo odstupanje od radne propisane temperature, trebalo bi što pre da potraže pomoć majstora.

Dugotrajna vožnja sa nezagrejanim motorom dovešće do veće potrošnje goriva, čak i za čitav litar ili dva. Sa druge strane, često pregrevanje motora može dovesti do veoma skupih kvarova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tehnicki pregled

    18. oktobar 2021 | 13:41

    Taj instrument pokazuje temperature rashladne tecnosti u sistemu za hladjenje a ne temp.motora

  • Bojan

    18. oktobar 2021 | 09:58

    Kod mene je to lampica za gorivo evo ne gasi se vec 2 dana...

  • Goksi

    18. oktobar 2021 | 17:11

    Ja nemam to na kolima, imam samolampicu i nista vise, jedino sto pratim je skala za gorivo i nikako da postigne radnu temperaturu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA