30 u gradu, 80 "na Ibarskoj", 100 na auto-putu: Ograničenjem brzine do veće bezbednosti

Novi plan Ujedinjenih nacija za smanjenje broja stradalih na putevima sveta predlaže radikalne mere

  • 21
Ograničenje brzine 30 Foto: Shutterstock

Stastistike pokazuju da na putevima širom sveta svake godine pogine oko 1,3 miliona ljudi. Ujedinjene nacije se zbog toga trude da utiču na nacionalna zakonodavstva zemalja članica u cilju rešavanja problema bezbednosti saobraćaja.

Novi plan UN za smanjenje broja stradalih na putevima sveta predlaže radikalne mere. Globalni plan za period od 2021. do 2030. godine predlaže ograničavanje maksimalne brzine kretanja u urbanim sredinama na 30, na otvorenim putevima na 80, a na auto-putevima na 100 kilometara na sat.

UN, takođe, pozivaju i na veće ulaganje u savremeniju putnu infrastrukturu, pogotovo kada je reč o zemljama u razvoju. Zato se zahtevaju procene bezbednosti samih puteva i standard od barem 3 od maksimalnih 5 zvezdica (prema standardu organizacije EuroRAP).

brza vožnja, preticanje Foto: Pixabay

Inače, broj saobraćajnih nesreća je najviše u porastu u onim regijama sveta u kojima su životni standard i prihodi ljudi najniži.

Inače, svi novi automobili će u državama članicama Evropske unije, od 6. jula 2022. godine, morati da imaju sistem za upozorenje vozača na pospanost, "crnu kutiju" - snimač podataka koji prati sve parametre vožnje, sistem za detekciju i upozoravanje na saobraćaj iza automobila, pomoć pri zadržavanju vozila u saobraćajnoj traci kojom se kreće i sistem za automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

U vozila će, takođe, biti ugrađivani i alkotest senzori, koji ne dozvoljavaju njihovo pokretanje ukoliko je vozač pod dejstvom alkohola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    30. oktobar 2021 | 21:11

    Da se vratimo polako na konjsku zapregu

  • Radnaskela

    30. oktobar 2021 | 23:30

    30 km/h je brzina kojom praktično ne može da se vozi. Mi u Srbiji ćemo da smanjimo broj nesreća samo ako policija zaista odstrani ludake sa ulica, a ne da toleriše sve i svašta bahatima, jer imaju kuma, brata, ovog, onog u policiji. I obavezno pustiti u saobraćaj neobeležena policijska kola koja momentalno isključuju budale iz saobraćaja.

  • motokultivator

    31. oktobar 2021 | 11:54

    Najbitnije je da romi od 10 godina voze improvizirana vozila sa prikolicama po celom gradu i nikom nista. Traktori idu gde pozele a pola kamiona ima neispravna svetla . To uopste ne utice na bezbednost u saobracaju Da ne zaboravimo udarne rupe po celom gradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA