≫ 

Stiže saobraćajna superkamera: Snimaće prekršaje u krugu od 360 stepeni

Za razliku od konvencionalnih brzinomera, Nano može da meri u krugu od 360 stepeni i tako, između ostalog, prati čitave raskrsnice

  • 2
Saobraćajna superkamera Foto: Parifex

Ne izgleda čak ni kao klasične kamere, zar ne? Mnogi ljubitelji automobila upoznati su sa lidarskom tehnologijom pre svega iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je sa lidarom francuska kompanija Parifex razvila posebno moćan uređaj za merenje brzine.

Za razliku od konvencionalnih brzinomera, Nano može da meri u krugu od 360 stepeni i tako, između ostalog, prati čitave raskrsnice. Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može istovremeno pratiti nekoliko "meta". Istovremeno, uređaj meri ne samo brzine, već i bezbedno rastojanje između vozila, ali to nije sve.

Kako piše L’Indépendant, Nano kamera za brzinu takođe može da registruje prekršaje kao što su prolazak kroz crveno svetlo ili vozače koji ne poštuju saobraćajne znakove.

Prema samoj kompaniji, lidarsku kameru za merenje brzine je sada odobrila LNE (Laboratoire national de métrologie et d’essais ) - laboratorija odgovorna za merenje i testiranje proizvoda svih vrsta i njihovo sertifikovanje na tržištu Francuske, prenosi Revija HAK.

Očekuje se da će nova kamera uskoro ući u fazu testiranja na javnim saobraćajnicama u toj zemlji.

Sistem je neosetljiv na različite spektre svetlosti i može da izdrži ekstremne vremenske uslove. Prema opisu proizvođača, uređaj može ne samo da dokumentuje saobraćajne prekršaje, već i da prikuplja opšte podatke o saobraćaju: na primer, prepoznaje pešake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu tačnu veličinu i smer kretanja.

Ukoliko se ovaj novi sistem pokaže kvalitetnim, policijske službe iz celog sveta mogle bi da stanu u red na šalteru za narudžbine u Parifexu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac 1

    8. jun 2022 | 14:14

    Ma prelazim na biciklu kako su krenuli neces smeti da uoalis auto dok ne podneses zahtev, odrzavam vozila radim autoelektriku ali su stvarno preterali sa svim od tehnickog pregleda, preko cena registracija pa poskupljenje goriva pa porast cena rezervih delova sto novih sto polovnih. Danas sam bas isao da preuzmem vozilo sa tehnickog ne radi coveku trece stop svetlo i podizac stakla a trece svetlo mu crklo bas na tehnickom bas je baksuz a i oni vala mogli su da ga puste videli su da radi pre ulaska i bas na samom kraju crce jbg nije ni to bas neki tezak kvar vozila da ne moze proci tehnicki uostalom i nama majstorima vec preko glave te jurnjave vecina se zali na nas kako odlazemo pa kako da stignemo sve da uradimo i svima izadjemo u susret?? Sad jos i mi da podignemo jace cene i eto jos problema ljudi i ovako jedva sastavljaju kraj sa krajem ne pricam o imucnima nego o obicnom narodu koji voze skromne aute i sluze im za posao za decu itd

  • PPL

    9. jun 2022 | 12:31

    Avion nema takvu rigoroznu kontrolu,ako pilot prijavi nesto,onda ide pregled,inace vrsi se pregled vizuelno i to je to,normalno uz servise koji su obavezni u odredjenim vremenskim intervalima!🤐

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA