≫ 

Evo gde se sve nalaze kamere novog sistema za kontrolu brzine kojim će srpska policija loviti prekršajce

Detektovaće i nevezane pojaseve i upotrebu telefona u vožnji

  • 29
Ograničenje brzine 130 km/h Foto: Shutterstock

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa JP "Putevi Srbije" i Direkcijom za mere i dragocene metale, počela je 29. jula sa korišćenjem proširenog i unapređenog merenja prosečne brzine na svim auto-putevima.

Za razliku od prethodnog perioda kada se brzina merila između desetak glavnih naplatnih rampi, u prvoj fazi ovog projekta, predviđeno je da se prosečna brzina meri na oko 50 deonica širom republike Srbije.

Na auto-putu od Beograda do Niša kamere snimati na 12 lokacija - Vrčin, Mali Požarevac, Umčari, Vodanj, Smederevo, Velika Plana, Markovac, Batočina, Jagodina, Paraćin, Pojate i Aleksinac.

Na potezu od Beograda do Preljine, kamere se nalaze na Ubu, kod Lajkovca, Ljiga i Takova, a od Beograda do Šida u na lokacijama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin, Morović, Adaševci. Konačno, na auto-putu od prestonice do Subotice snimaće se kod Inđije, Beške, Kovilja, Novog Sada, Zmajeva, Vrbasa, Bačke Topole i Žednika.

U narednoj fazi očekuje postavljanje portala na još pet lokacija na deonici od Niša do Pirota, odnosno još 11 od Niša do Preševa.

Pored merenja brzine, korišćenjem ovog sistema biće moguće utvrditi da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosni pojas, kao i da li vozač na nepropisan način koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

Dakle, ubuduće će i takvi saobraćajni prekršaji moći da budu sankcionisani bez prisustva saobraćajne policije na terenu, a dokaz će biti fotografija vozila sa registarskom oznakom, ali i fotografija na kojoj se vidi osoba koja nije vezana ili vozač koji ima telefon u ruci.

Kada je reč o građanima Srbije, oni će dobiti kazne na kućne adrese i imaće mogućnost da u roku od osam dana plate polovinu kazne ukoliko nisu prekoračili dozvoljenu brzinu za više od 40 km/sat - u suprotnom će ići kod prekršajnog sudije.

Kada su stranci u pitanju, koji često divljaju po srpskim auto-putevima, za sada će oni biti kažnjvani direktno, na licu mesta, od strane patrola saobraćajne policije, mada se uveliko radi na sistemu koji će omogućiti da im se kazne naplaćuju po izlasku iz Srbije ili kada sledeći put budu ušli na teritoriju naše zemlje.

Druga stvar koja je takođe interesantna je što, teoretski, vozač na potezu od Beograda do Niša može da dobije čak 12 kazni, ako prekorači srednju dozvoljenu brzinu između svakog od “kontrolnih punktova”.

Video: U patroli sa presretačima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đ

    17. avgust 2022 | 15:49

    Koliko sam shvatio ,stranci će sada plaćati samo ako ih policija zaustavi,a radi se na tome da u buduće kazne dobiju na izlasku iz zemlje. Ako sam ispravno shvatio 99% stranaca će se izvući bez kazne. Prvo usavršite sistem da važi za sve jednako pa ga tek onda pustite u upotrebu,ovako smo diskriminisani u sopstvenoj zemlji u odnosu na strance.

  • Realni

    17. avgust 2022 | 15:31

    Samo tenzije ljudima stvarate. Nisu svi divljaci na putu. Aj se pozabavite pravim stvarima a ne samo onim koji ce kulturno najbre puniti budzet. Aj prvo revidirajte mesta sa nebuloznim ogranicenjima koja bas niko ne moze da isprati. Ili nakon zavrsenih radova sklonite sa puteva znakove kao da su radovi jos u toku i slicno. Aj malo da se uozbiljimo svi la lepo da funkcionise sve. Ovakve presije kamera vamo kamera tamo mislim da to bas i nije pametno resenje. Savestan sam vozac ali ovo je prerivanje zaista.

  • budalastina

    17. avgust 2022 | 15:20

    Zali boze bacenih para na kamere jer na autoputu najmanje ljudi pogine.Treba da jure pijane i drogirane ,snimaju u gradu ko koristi mobilni dok vozi a to je bar trecina vozaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA