• 0

Porsche radi na automobilu koji vibrira, evo i zašto

Elektrifikacija kao glavni trend u autoindustriji sa sobom donosi i neke nove prioritete koji zahtevaju što bolje inovacije

  • 0
Porsche koji vibrira

Foto: Porsche

Jedan od takvih prioriteta je aerodinamika, koja direktno utiče na potrošnju energije za kretanje, a time i sam domet. Ponekad su rešenja jednostavna, ponekad vrlo kompleksna i skupa, a ponekad i pomalo čudna.

Jedno takvo čudno rešenje bi uskoro mogao da ponudi Porsche. Naime, oni pokušavaju da nizom metoda poboljšaju aerodinamiku vozila, a jedna od njih su i vibracije. Inače nepoželjna pojava kretanja vozila kroz vazduh sada bi mogla da postane rešenje za poboljšanje aerodinamike vozila, piše Index.hr.

Zato istraživači na univerzitetu u Štutgartu rade na vibrirajućem automobilu. "Ispitujemo da li je moguće smanjiti vrednost koeficijenta Cd na određenim tačkama karoserije automobila sistemskim uvođenjem vibracija", rekao je profesor Andreas Wagner, vođa programa automobilskog inženjerstva. "Ako uvedete puls u protok vazuha oko automobila pomoću zvučnika, može da se utiče na njegovo ponašanje odvajanja pri postrujavanju."

Porsche pritom postavlja i uslov, a to je da generisani zvuk i vibracije ne narušavaju konstrukciju vozila i osećaj u vožnji. Zato putnici ne smeju da čuju taj zvuk pre nego što se ova metoda primeni na serijskim automobilima. Do tada će Porsche raditi na aktivnim elementima aerodinamike uz neizostavnu upotrebu CFD-a pre same provere u vazdušnom tunelu, baš kao što je to slučaj kod, primera radi, brodova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA