Inovativno rešenje za sanaciju ogromnih zaliha: Norvežani dobijaju gorivo iz starih guma

Wastefront je objavio da će ubrzati razvoj efikasnih rešenja za probleme s ogromnim količinama starih guma i naučne procese za stvaranje "cirkularne ekonomije guma"

  • 2
Gume, Auto gume Foto: Unsplash

Norveška kompanija za recikliranje otpadnih guma Wastefront As dobila je bespovratna sredstva od 2 miliona evra za razvoj procesa prečišćavanja ulja baziranog na katalizatorskom procesu.

Podrška Eureka Eurostarsa, programa finansiranja poslovne saradnje u komercijalizaciji inovativnih proizvoda, dodeljena je Hyfuelu, zajedničkom projektu Wastefronta i švedske firme za hemijski inženjering Hulteberg.

Kao deo projekta, kompanije imaju za cilj razvijanje tehnologije katalizatora za prečišćavanje piroliznog ulja ekstrahovanog iz otpadnih guma. Inicijativa će omogućiti Wastefrontu da optimizuje neke karakteristike ulja dobijenog iz guma kako bi ono bilo prikladna zamena za dizelsko gorivo kao biogorivo, navodi Revija HAK.

S ovim ulaganjem Wastefront je objavio da će ubrzati razvoj efikasnih rešenja za probleme s ogromnim količinama starih guma i naučne procese za stvaranje "cirkularne ekonomije guma".

Potpomognut energetskim divom Vitolom, Wastefront je u januaru 2022. dobio dozvolu za izgradnju fabrike za recikliranje guma u Sunderlandu vredne 100 miliona funti (120 miliona evra), koja bi trebalo da bude komercijalno operativna do 2025. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    29. novembar 2022 | 21:26

    A šta na ovo kaže Ćuta (valjda ga Norvežani imaju, ili oni slušaju struku???)?

  • Вук

    1. decembar 2022 | 08:31

    Сада ће и у Србији, јуче!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA