Vreme čitanja: oko 2 min.

Vozači BMW-a su ionako na lošem glasu, a sada je to potvrdilo i istraživanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako vidite električni BMW zlatne boje sa personalizovanim tablicama, bežite bez obzira

  • 2
Promocija novog modela automobila BMW X5 Foto: Nikola Tomić

Generalizacija uglavnom nije dobra stvar, ali kada dolazi iz istraživanja, onda se može shvatiti relativno ozbiljno. Istraživanje jednog portala otkrilo je koju marku automobila najčešće voze ljudi sa većim psihopatskim karakteristikama.

Poznato je da se u saobraćaju ne ponašaju svi isto, a u javnosti preovladava mišljenje da vlasnici moćnih i brzih automobila najčešće u manjoj ili većoj meri ispoljavaju različite psihičke smetnje. Posebno lošu reputaciju imaju vozači BMW-a – od toga što ne pale žmigavce, do toga da moćne BMW automobile obično voze "tatini sinovi". Ali da li u tome uopšte ima istine i da li se to može tako generalizovati?

Britanski portal Scrap Car Comparison sproveo je istraživanje na ovu temu. Odabrali su čak 2.000 vozača i dali im psihotest, koji otkriva znake psihopatije, kao što su površni šarm, narcisoidni poremećaj ličnosti ili nedostatak kajanja i krivice. Osim toga, upitani su koje tačno automobile voze, pa su iz dobijenih rezultata izvukli zanimljive zaključke.

Na skali psihopatskih poremećaja, koja se kreće od 0 do 36, najveći rezultat (12,1) postigli su vozači BMW-a. Ovo je skoro duplo više od prosečne ocene (6,6). Za njima slede vozači Audija, zatim Fijata, Mazde i Honde - što možda nije u skladu sa popularnom percepcijom javnosti. Na dnu lestvice, kao osobe sa najmanje psihopatskih karakteristika, nalaze se vozači Seata, Kije i Škode.

Međutim, brendovi vozila nisu jedina stvar koju ovo istraživanje poredi sa karakteristikama ličnosti vozača. Tu je i, na primer, tip pogona. Iznenadiće vas, a možda i ne, da su prosečnu ocenu od čak 16 na ovom testu zabeležili vozači električnih automobila, zatim vlasnici hibrida, pa tek onda dizel i benzinaca.

Boje vozila su takođe povezane sa poremećajima ličnosti. U proseku, vlasnici zlatnih vozila su imali najveću ocenu na testu psihopatije (12,7), što zaista i ne čudi. Slede braon, zelena i crna, dok je crvena boja na kraju liste, prenosi Autonet.

I na kraju – možda najočekivaniji rezultat. Na istom psihotestu, vlasnici personalizovanih tablica imali su mnogo veći rezultat (13,8) od onih sa običnim tablicama na vozilima (5,3). Stoga, ako vidite električni BMW zlatne boje sa personalizovanim tablicama, bežite bez obzira.

Napomenimo i to da se u proseku ni za jednu grupu vozača u ovim rezultatima ne može reći da je klinički "psihopata" – ova dijagnoza je rezervisana samo za one sa ocenom 19 i više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    15. april 2023 | 13:01

    A vozace sluzbenih Skoda niste obuhvatili isttazivanjem?

  • Aleks

    17. april 2023 | 21:57

    Nikakav test Nije potreban, dovoljno je pogledati statistiku pogunilih idiots za volanom BMWa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA