Vreme čitanja: oko 2 min.

Kia opoziva preko 50.000 Carnivala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvođač automobila i dalje stoji iza toga da su njegova vrata kvalitetna kao i ona na ostalim putničkim kombijima, ali su im potrebna određena poboljšanja po pitanju bezbednosti

  • 0
Kia Recall David Zalubowski

Kompanija Kia je najavila povlačenje Carnival modela zbog devet povreda šaka i ruku, koje su završile u električno pokretanim, klizećim vratima ovih modela.

Proizvođač automobila i dalje stoji iza toga da su njegova vrata kvalitetna kao i ona na ostalim putničkim kombijima, ali su im potrebna određena poboljšanja po pitanju bezbednosti. Južnokorejska kompanija sada povlači 51.568 Carnival modela iz serije od 2022. do 2023. godine, kako bi se pozabavila ovim problemima, koji su prvi put postali poznati tokom leta 2021. godine, kada je dete jednog vlasnika povređeno je klizećim vratima.

Tokom svoje istrage, Kia je saznala za devet ’manjih’ povreda, koje uključuju slučaj u kome je dete izbacilo ruku kroz ram vrata nakon što je dugme za zatvaranje vrata pritisnuto, kao i drugi u kome je učestovalo dete takođe, nakon što je otac pritisnuo dugme za zatvaranje bočnih vrata i ono proturilo ruku pre završavanja postupka, završavajući sa modricama i ogrebotinama.

Iako ovi incidenti nisu nimalo bezazleni i bez ikakve sumnje deluju zastrašujuće i bolno, posebno za decu koja su uključena, donoseći stres roditeljima takođe, oni su ipak prilično neznatni.

U sedam incidenata, povrede su bile ograničene na ogrebotine, modrice i manje posekotine. Međutim, u određenim scenarijima, povrede su bile daleko gore. Jedna osoba je ostala polomljenog palca, dok je druga pretrpela frakturu podlaktice nakon što je ostala priklještena u vratima.

Tokom istrage, kompanija Kia i saradnička biomehanička firma nisu pronašli bilo kakve dokaze o defektima vrata koja su učestvovala u incidentima, niti da su ona izvan fabričkih specifikacija. Obe strane su zaključile da sistem za automatsko zatvaranje vrata na Carnival modelima i funkcija automatskog otvranja u potpunosti podležu standardima, prenosi Autoexclusive.rs.

Sa druge strane, zbog žalbi i povreda koje su se dogodile, kompanija će ipak opozvati ove putničke kombije. Popravka sistema sastojaće se od ubacivanja novog softvera koji će upozoravati putnike kada se vrata otvaraju ili zatvaraju, usporavajući ih kada se približavaju fiksnoj tački.

Kia će krenuti sa obaveštavanjem vlasnika o opozivu od 28. aprila, dok će poboljšavanja sistema automatskih klizećih vrata biti izvršavana u lokalnim predstavništvima bez ikakve nadoknade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA