≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pariz: Referendum o drastičnom poskupljenju parkinga za SUV vozila

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova tarifa za parkiranje bi važila i za električne automobile težine 2 tone i više

  • 2
Nissan Rogue kola auto Foto: Tanjug/AP

U nastojanju da realizuju dugoročni plan da Pariz postane grad u kojem će se voziti samo bicikli, gradske vlasti organizovale su danas referendum na kojem će se građani francuske prestonice izjasniti da li su za uvođenje doplate za parkiranje velikih terenskih vozila (SUV).

Današnji referendum, koji se održava nepunu godinu nakon izjašnjavanja Parižana o pitanju zabrane e-skutera, ima za cilj da utrostruči tarifu za parking automobila težine 1,6 tona i više, na 18 evra po satu, kako bi se obeshrabrili vozači glomaznih automobila koji imaju veliki uticaj na zagađenje da voze u gradu, saopštila je Gradska skupština, prenosi Rojters.

Nova tarifa za parkiranje bi važila i za električne automobile težine 2 tone i više.

"Teži, opasniji, zagađuju. SUV su ekološka katastrofa", objavio je na svom X nalogu zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar.

Tokom mandata gradonačelnice An Idalgo iz redova Socijalističe partije, u Parizu su od 2020. godine izgrađena dodatna 84 kilometra biciklističkih staza, a 71 odsto je povećan broj korisnika bicikala, pokazuju zvanični podaci Gradske skupštine.

Ove promene su izazvale revolt vozača automobila, koji su osnovali višemilionski lobi i uputili peticiju za podršku slobodi vozača da koriste bilo koje vozilo po svom izboru.

SUV vozila su sve popularnija u Francuskoj, posebno kao porodični automobili.

"Moramo se čvrsto suprotstaviti ovim napadima na slobodu pod lažnim ekološkim izgovorima. Ako to ne zaustavimo sada, ove neopravdane mere koje zastupa ultraurbana i antiautomobilska manjina će se kao gangrena proširiti i na druge gradove", navedeno je u saopštenju lobija vozača automobila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    5. februar 2024 | 00:46

    Sve više sam ubedjen da su tzv. "ekolozi", vegani, borci za prava životinja, homoseksualaca i džender ideologije jedna ista, povezana satanistička, mizantropska sekta. Sad sam već 100% siguran.

  • Abc

    4. februar 2024 | 10:54

    Strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA