Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene polovnih automobila više do 30 odsto u odnosu na period pre pandemije: Vozila se sve češće plaćaju kešom

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji postoji pad prodaje polovnjaka na godišnjem nivou

  • 4
automobili, auto plac, prodaja automobila, čačak Foto: RINA

Cene polovnih automobila, koji se u Srbiju najčešće uvoze iz Švajcarske, Nemačke i Belgije, više su za 20 do 30 odsto nego pre pandemije, a zbog skupljih kredita poslednjih nekoliko godina građani se sve češće odlučuju za plaćanje u gotovini.

Broj onih koji kupuju nove automobile u odnosu na isti period prošle godine porastao je za trećinu, a kupcima su najzanimljiviji automobili sa manjom kilažom i benzinci, prenosi RTS.

Tokom januara i februara građani su kupili 1.114 putničkih automobila.

Ipak, činjenica je da gotovo 70 odsto ukupnog tržišta čine pravna lica, odnosno kompanije koje su obnavljale svoj vozni park, a koje najviše kupuju modele "škode".

U prva dva meseca ove godine najprodavaniji su "hjundai tuson" i "tojota jaris kros", dok je "škodin" model "kamik" na trećem mestu. Slede "dačija sandero" i "tojota" sa još jednim modelom "korola".

Čak 668 novih putničkih automobila prodatih u prva dva meseca su sa benzinskim motorima, dok u istom periodu nije prodato ni 100 dizelaša.

Tokom januara i februara prodato je samo šest električnih automobila.

Petar Veličković, pi-ar sajta "Polovni automobili" kaže da je sprovedeno istraživanje u EU među trgovcima automobila i 60, 70 odsto njih veruje da će pasti cene polovnjaka.

- Ako se taj trend bude prelio kod nas, biće dobro, ali moramo da čekamo - kaže Veličković.

U Srbiji, kako navodi, postoji pad prodaje polovnjaka na godišnjem nivou.

- Prodato je nešto manje od 19.000 automobila iz uvoza - napomenuo je Veličković.

Kada je reč o električnim automobilima, Veličković kaže da godišnji troškovi za održavanje iznose oko 200 evra što je veoma malo u odnosu na polovnjake koji potencijalno mogu da budu jako skupi za održavanje.

Pojedini su, kako RTS prenosi, spremni da kupe gotovinom automobil star 10 godina, a takođe su uvereni da su dobro prošli ukoliko je auto uvezen iz Švajcarske, a prešao je samo 150.000 kilometara.

Veličković smatra da država treba da nađe načina kako da se izbori da pri kupovini ne budu zloupotrebe poput vraćanja kilometraže.

- Postoje garancije koje daju vlasnici placeva, garancije na pređeni broj kilometara, garancije na trenutno tehničko stanje automobila, garancija na legalnost. Postoje načini na koje možemo da proverimo istoriju automobila - napomenuo je Veličković.

Borko Čarkilović koji se bavi prodajom automobila iz uvoza kaže da je za kupce presudna cena.

- Onda ide stanje automobila, koliko je prešao, da nije lupan ili udaran, vitalni delovi, kakav mu je motor i menjač. Dođu vide, pa probaju, pa dovedu rođaka. Taj koji se razume, dođe vidi, ako mu se svidi automobil, kupi ga, ali vrlo mali broj je takvih - istakao je Čarkilović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leri

    16. mart 2024 | 19:30

    Ali pitanje je zasto se cene nisu vratile ? Kukali su da je rat razlog i pandemija ali sad kad je pandemija prosla a rat vise prestao da bude razlog cene i dalje ne idu dole. U jednom trenutku smo od tune do kvake na vratima sve nabavljali iz Ukrajine i time su pravdali cene,sad kad se vidi da je sve bila samo fora da bi digli cene oni se svi i dalje prave ludi i drze cene. Jesmo ovce strasno.

  • Veteran

    18. mart 2024 | 00:00

    Davace to oni u bezcenje, evo kreću punjači da se grade na autoputu, tako da struja dolazi, ovi sa polovnih automobila može samo se slikaju pored njih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA