Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene polovnim Tesla modelima počele rapidno da padaju u odnosu na prosek tržišta

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene polovnih Modela 3 su pale za 16,8 posto između septembra i decembra 2022. godine

  • 0
Tesla Model 3 3. Tesla Model 3 / Foto: Tesla

Dok su dugo Tesla modeli sjajno držali cenu, tržišna vrednost polovnih Teslinih modela u poslednje dve godine doživljava značajniji pad, premašujući prosečan pad cena na tržištu polovnih automobila, prema izveštaju iSeeCarsa.

Zaključno s krajem prošle godine, prosečna vrednost polovnih Tesla automobila pala je za 4,8 posto samo u prethodnom mesecu, što je znatno više u poređenju s padom od 1,5 posto zabeleženim za sve polovne automobile u istom periodu. Ovaj trend nije ograničen samo na Teslu; primećeno je i ubrzano smanjenje vrednosti plug-in hibridnih vozila, prenosi Autoklub.

Prema najnovijem izveštaju o tržištu polovnih automobila, vrednost polovnih automobila je u padu prvi put u više od dve godine. Međutim, Teslini modeli su među onima koji su doživeli najveći pad. Specifično, cene polovnih Modela 3 su pale za 16,8 posto između septembra i decembra 2022. godine.

Situacija se dodatno zakomplikovala 13. januara 2023. godine, kada je Tesla objavila značajna sniženja cena za svoje nove modele. Ovo prilagođavanja cena, koje je bilo usmereno na usklađivanje s nedavnim promenama u vladinim politikama, dolazi u trenutku kada se industrija suočava s padom prodaje i rastućim zalihama, posebno vidljivim kod Tesle. Te mere su, čini se, preduzete da bi se obezbedilo da nove Tesle nastave da pronalaze svoj put do kupaca u sve nestabilnijem ekonomskom okruženju.

Kako je najava o smanjenju cena novih Teslinih vozila uticala na tržište polovnih automobila? Analiza sprovedena od strane iSeeCars je pokazala pad vrednosti Teslinih polovnih vozila od 4,8 posto, posmatrano između 3. i 11. januara, neposredno pre najave, u poređenju s periodom od 15. do 31. januara, odmah nakon sniženja cena. Polovni Model 3 se posebno ističe s padom od 5,2 posto, dok su cene polovnog Modela X zabeležile najmanji pad, od 3,9 posto.

Ovi padovi su rezultirali smanjenjem cena od 2354 USD za Model 3, 2816 USD za Model Y, 3370 dolara za Model X i čak 4626 dolara za Model S, sve unutar manje od meseca dana, potvrđujući trend bržeg pada vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA