• 16

Spaček: "Ružno pače" koje je voleo ceo svet pravilo se i u Jugoslaviji, a glumci su ga obožavali

Spaček je u Jugu stigao 1959. i u njoj se proizvodio punih 26 godina, sve do 1985. Ni 30 godina kasnije kultni Citroën 2CV ne prestaje da bude predmet obožavanja širom sveta...

  • 16

Ove nedelje, automobilski svet je obeležio 30 godina od prestanka prozvodnje jednog od najpopularnijih automobila na svetu. Jednog od onih istorijskih, automobila - koji su motorizovali svet!

Kultni Citroën 2CV, na ovim jugoslovenskim prostorima poznat po nadimku Spaček, proizvodio se od 7. oktobra 1948. do 27. jula 1990. godine. Pravljen je u 10 zemalja sveta, među kojima je bila i Jugoslavija.

Citroën 2CV, Spaček, Sitroen, automobil

Foto: Shutterstock

Konstuisan je '30-ih godna prošlog veka kao mali auto koji može da "juri" 60 na sat i da preveze "4 putnika, 50 kg krompira i balon vina". Iako je konstruisano čak 250 prototipova, početak proizvodnje prekinuo je Drugi svetski rat, pa je ona čekala još 3 godine posle njegovog završetka.

Spaček je u Jugoslaviju stigao 1959. godine, a Tomos (kasnije Cimos) ga je u pogonima u Kopru proizvodio punih 26 godina, sve do 1985.

Automobil sa čuvenim platnenim krovom "na rolanje" mnogim svojim vlasnicima je prirastao za srce i postao najpopularniji Citroën svih vremena.

"Ružno pače" (spaček na slovenačkom označava nešto čudno ili ružno) u Jugi su najviše vozili glumci, umetnici i slobodoumniji ljudi. Ovaj jedinstveni "autić" i dan danas, ima ogroman broj obožavalaca u čitavom svetu.

(Telegraf.rs/MBJ)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deagan

    Imam delove za Citroen ds "ajkula" '75 god.

  • Sremcica

    Kakvi auti on i rendza 4! Kad sam bio mali bili su mi nekako ružni a sada sa 35god rado bi vozio i jedan i drugi.Auti koji se ne kvare

  • Sremac SRB🇷🇸

    Jeb.... YUG

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima