Majka i "dvojka" se nikada ne psuju: Golf je bio najbolji jugoslovenski automobil

Golfovi su na velika vrata uveli dizel motore, snažne, izdržljive i štedljive. Bili su konstruisani da "možeš da ih popraviš sa 3 ključa" i za kratko vreme su stekli kultni status...

  • 19
Golf dvojka Foto: Unsplash

Možete ga voleti ili ne, ali Volkswagen Golf je definitivno jedan od najpopularnijih i najprodavanijh automobila na svetu svih vremena.

Od 1974. godine do danas, u 8 različitih generacija, proizvedeno je više od 35 miliona Golfova. Kultni "vagen" se između 1976. i 1992. proizvodio i u Jugoslaviji, u Tvornici automobila Sarajevo - TAS u Vogošći.

Prvih osam godina pravljen je "kec", a potom je 1985. počela proizvodnja legendarne "dvojke". Golf je u početku bio auto za "guzonjine sinove", 30 odsto skuplji od najpopularnije Zastave 101, ali je ubrzo stekao veliku popularnost i naklonost Jugoslovena.

Golfovi su na velika vrata u Jugoslaviju uveli dizel motore, snažne i izdržljive, i najvažnije - veoma štedljive. Bili su konstruisani tako da "možeš da ih popraviš sa 3 ključa" i za kratko vreme su stekli status najboljih domaćih automobila ikada.

Osim što je svog vlasnika vozio po gradu, na more i na planinu,  kad zatreba umeo je "muški" da povuče uzbrdo, i to prilično natovaren. Zbog toga i dan, danas ima za mnoge ima ulogu glavne radne mašine u domaćinstvu.

Prvo u Bosni i Hercegovini, a onda i u ostalim delovima Jugoslavije, stekao kultni status i dobio ulogu - automobila za ceo život!

Taj status ga prati i do dana današnjeg, pa zato brojni stari Golfovi još uvek krstare balkanskim putevima, kako oni sređeni i "budženi", tako i oni što ostavljaju kilometer dima za sobom.

Ne pita se, uostalom, džabe Dragan Torbica iz "Državnog posla" svaki čas "Koje je to auto bolje od Golfa 'dvojke'?"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alo

    21. avgust 2020 | 21:45

    I dan danas volim da vidim golfa dvojku kakva su to samo auta bila.

  • Boki mk2

    21. avgust 2020 | 21:40

    Nisam nikad posedovao Golfa, ali sam imao prilike da vozim 1 i 2. Više mi se dopao Golf 1 u 1.6 dizel izadnju jer je lakša karoserija i osetno bolje vuče. Trapovi su kod keca super odrađeni, auto ne lupa preko rupa, stegnut je poput modernih automobila, zaista respekt za auto star 35+ godina. Mana je jedino prenos vibracija unutra na leru, možda je to i do starosti nosača motora, ali u toku vožnje se ne oseća ništa, motor radi sasvim pristojno bez puno buke. Mana svih Golfova generalno su tvrda sedišta i to mi se nikada nije dopadalo. Golf 2 mi se više dopao u benzinskoj nego u dizel verziji. Benzinac 1.3 koji sam provozao išao je sasvim lepo i potrošnja mu je bila oko 6,5l sa karburatorom podešenim u specijalizovanom servisu, super osećaj za volanom. Treba napomenuti za mlađe ljude koji se nisu susretali sa ovim automobilima da su bili veoma lagani i da im je 60 ks bilo kao 100 ks za neki aktuelni model...

  • Boki

    21. avgust 2020 | 19:20

    Za mene je bio i ostao kanta usta sam se licno i uverio sa wv polo iz 85 god sto je isti k... samo drugo pakovanje i nikad vise wv u moju avliju,Fijat me nikad nije ostavio na cedilu pljujte ga koliko hocete za mene su Italijanski automobili zakon za manje para i pouzdanost i oprema i kvalitet Golf je jedan precenjen Auto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA