ZVEZDANE STAZE POSTAJU REALNOST: "Univerzalni prevodilac" prevodi na 26 jezika

Ovo nije prvi put da se neka naučno-fantastična maštarija tvoraca ove čuvene serije obistinjava: prvo su to bili mobilni telefoni, a sada čekamo teleport mašinu!

  • 0

Ako ste fan originalne serije "Zvezdanih staza" s kraja šezdesetih godina prošlog veka, sećate se kako je Vilijam Šatner u ulozi čuvenog Džejmsa T. Kirka pričao sa vanzemaljcima na engleskom jeziku: ali malo ko se nadao da će to u našim životima postati realnost.

Srećom, tu je Majkrosoft. Gigant iz Redmonda napravio je softver koji konvertuje engleski u 26 različitih jezika - od španskog do mandarinskog - i koji pritom "govori" glasom samog korisnika.

Tehnologija je dizajnirana tako da ne prevodi jednostavno reč po reč, već da sama sklapa rečenice.

Tvorci se nadaju da će ovaj uređaj jednoga dana omogućiti ljudima koji posećuju strane zemlje da komuniciraju sa ljudima iako ne govore njihove jezike - baš kao u "Zvezdanim stazama". U teoriji, program će moći da se nađe i u smartfonima, što znači da će turisti imati savršeni prevodilac u svom džepu.

Ovaj naučni napredak dolazi par stoleća pre "roka"

U čuvenoj seriji, "Univerzalni prevodilac" je tehnološki napredak do koga je došlo tek pred kraj 22. stoleća, i koji je pomogao posadi "Enterprajza" da komunicira sa bićima sa drugih planeta dok su istraživali neistražene delove univerzuma.

Međutim, samo četrdesetak godina kasnije i skoro 200 godina pre naučno-fantastičnog "roka", ovo je postalo stvarnost. Barem na neki način, jer program još uvek ne može da prevodi na nepoznate jezike. Kada će ući u svakodnevnu upotrebu, ne znamo, ali nadamo se što pre: putuje nam se, a engleski, ipak, ne znaju svi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA