TELEFONI BRŽI OD KOMPJUTERA: Ovi procesori će promeniti Android uređaje (FOTO)

Pametni telefoni koji imaju tri gigabajta RAM memorije pokazali su da je trenutna arhitektura procesora dostigla svoj limit. Uskoro nas očekuje eskpanzija 64-bitne arhitektura koja će drastično poboljšati sposobnost pametnih telefona i tableta

  • 22

Veliki broj računara pokreću 64-bitni procesor. Ova tehnologija prisutna je već više od deset godina kada su kompjuteri u pitanju, međutim, ona će se uskoro naći i u našim džepovima. Novi procesori Tegra K1 Denver, Snapdragon 808, Samsung Exyno 6 i Exynos S su prvi sa 64-bitnom arhitekturom,a upravo oni će pokretati nove tablete i pametne telefone.

Postoji veliki broj razloga zbog čega su ovi procesori bolji, a u nastavku saznajte šta nam oni zapravo donose.

VEĆA BRZINA I VIŠE MEMORIJE

Povećanje adresnog prostora koje se povezuje sa 64-bitnom arhitekturom, otvara mogućnost korišćenja više memorije. Nekadašnji limit RAM memorije iznosio je četiri gigabajta, međutim sa 64-bitnim procesorima taj broj je drastično povećan, i iznosi 16 milijardi gigabajta.

Nepotrebno je reći kako je ograničenje RAM memorije sa 64-bitnim čipovima gotovo neograničeno. Jednom kada naši telefoni ili tableti budu opremljeni sa osam ili 16 gigabajta RAM memorije osetićemo njihove prave prednosti. Korišćenje velikog broja aplikacija istovremeno biće neverovatno brzo. Operativni sistemi će do tada sigurno napredovati kako bi postali još efikasniji, pa će se brzina takođe eksponencijalno povećavati.

POVEĆANA SIGURNOST

Zahvaljujući podršci za veoma velike brojeve moguća je neverovatno kompleksna enkripcija. Ona će biti još teža za "razbijanje" u odnosu na ove današnje.

64-bitni čipovi u smartfonima i tabletima će omogućiti da naši podaci budu daleko sigurniji od napada hakera.

BRŽE REPRODUKOVANJE VIDEO-KLIPOVA U 4K REZOLUCIJI

Nove instrukcije koje će doneti pomenuta arhitektura, omogućiće "pametnije" upravljanje mnogim današnjim komandama. Ovo je naročito korisno kada se reprodukuje sadržaj visokog kvaliteta, zato što se ovi procesi odvijaju paralelno. U 64-bitnom okruženju, arhitektura će omogućiti da se video-klipovi u 4K (UHD) rezoluciji puštaju tečnije, čak i sa jednostavnijim procesorima, zato što će njihove resurse bolje iskorišćavati.

VIŠE DETALJA U VIDEO IGRAMA

Isto pravilo koje stoji za video-klipove, važi i za igrice. Grafička obrada će biti optimizovana za paralelno proračunavanje. Ovo će doneti velika poboljšanja, kako u grafici, tako i u samom gejmpleju. Efekti 64-bitnih čipova "osetiće" se u većem nivou detalja, i većem broju AI (veštačka inteligencija) protivnika.

Igrice neće biti samo lepše, već i bogatije sadržajem.

MANJA POTROŠNJA BATERIJA

Novi procesori će drastično smanjiti potrošnju energije i produžiti život bateriji. Razlog za to je sledeći. Vreme proračunavanja operacija je drastično smanjeno, jer se mnogi kompleksni procesi mogu podeliti u manje fragmente koji će se izvršavati paralelno. Vreme učitavanja će takođe biti smanjeno, jer će veliki broj aplikacija biti "spakovano" u RAM memoriji.

Ovo znači da će procesor i flash memorija  "duže spavati", i na taj način smanjiti opterećenje baterije.

ZAKLJUČAK

Nekoliko vrhunskih  pametnih telefona kao što su LG G3, Oppo Find 7 ili Sony Xperia Z2, koji imaju tri gigabajta RAM memorije, pokazali su da je stara arhitektura dostigla svoj limit. Sada počinje nova era pametnih telefona, a ukoliko je verovati Google-u, većina postojećih aplikacija će odlično funkcionisati na Android 5.0 verziji koja će podržavati novu 64-bitnu tehnologiju.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: androidpit.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    15. avgust 2014 | 11:21

    Aman, bole njih i za mene i za vas, da li android ili ios, svi oni trljaju ruke, a mi se prepiremo ciji je veci...

  • Vlada

    14. avgust 2014 | 23:35

    Ma dajte bateriju neku nesto da se ne puni po mesec dana pa kupim drugu i gotovo

  • Boris

    15. avgust 2014 | 09:54

    A baterija ne moze ni dan a o signalu da ne govorimo.kod mene na granci jaci signal ima tel koji je izasao prije 10god nego bilo koji tel od 500e

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA