SIM kartice odlaze u istoriju. Evo šta će ih zameniti (FOTO)

Kompanija Apple intenzivno radi na kartici koja će u potpunosti zameniti SIM kartice. Predstavljanjem najnovijih tableta iPad Air 2 i mini 3, div iz Kupertina je korak bliže ostvarenju svojih ciljeva

  • 43

SIM kartice koje mobilni telefoni koriste još od prvih modela, uskoro bi mogle da postanu prošlost. Poznato je da čuvena kompanija Apple "mrzi" SIM kartice još od kada je napravila prvi iPhone, a sada je sa novim tabletima iPad Air 2 i mini 3, Apple po prvi put počeo da koristi novu vrstu SIM kartice.

U pitanju je kartica pod imenom "Apple SIM", koja je ugrađena u uređaj i koja se može reprogramirati ukoliko korisnik odluči da promeni operatera. "Apple SIM" se još uvek može izvaditi, a za sada pomenuti tableti koji se kupe od operatera koristiće standardne SIM kartice. Međutim, za godinu ili dve dana, verovatno više nikada nećemo videti SIM kartice u Apple-ovim proizvodima.

Svaki put kada se Apple "poigrao" sa SIM karticama, uneo je značajan napredak na ovom polju. Na originalnom iPhone-u koji se pojavio 2007. godine, SIM kartici se moglo pristupiti jedino kada se iglica gurne u rupicu koja se nalazila sa strane, i tada se izbaci ležište u kojem se nalazila kartica. Danas, taj princip koristi ogroman broj uređaja, a tada se smatralo čistom ludošću.

Div iz Kupertina je na originalnom iPad-u koji se pojavio 2010. godine predstavio i micro-SIM, karticu koju danas takođe koristi veliki broj mobilnih telefona. U početku je bio problem sa kompatibilnošću, ali je danas ona najnormalnija stvar. Isti slučaj je i sa nano-SIM karticom koja se pojavila na iPhone-u 5.

Apple-ovo mesto na tržištu daje mu neverovatne moći nad operaterima. Za sada "Apple SIM" podržava mali broj operatera, uglavnom onih najvećih kao što su AT&T, T-Mobile i Sprint.  Videćemo da li će Apple u narednom periodu uspeti i sa "Apple SIM" karticom, ali ideja kao ideja zaista zvuči primamljivo.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ћами плави слон.

    20. oktobar 2014 | 18:48

    Јел треба и ДНК да дам,кад купујем Ајфон, пошто видим отисак прста је увелико заживео, можда и спермограм буде потребан за Ифоне 7?

  • mica

    20. oktobar 2014 | 18:35

    Prvi u svemu ...

  • Baterija

    20. oktobar 2014 | 18:03

    Da li ovo zaista mora ovako? Sta fali starim dobrim SIM karticama? Koliko puta me je izdala baterija na smartphonu, a nemam punjac trenutno, pa sam morao da ubacujem karticu u obicnu Nokiu, sreca pa mi je jos uvek stara SIM, pa to lako ide, sta cu morati u buduce, da nosim sa sobom adapter i "iglicu"za vadjenje kartica gde god da podjem? Nisu nam potrebne inovativnosti bas u svakom pogledu! Ono sto je dobro, ne treba menjati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA