SVET OPERATIVNIH SISTEMA: Izašao novi Linuks, Vindouz 8 stiže u oktobru

Najbitnija promena u kernelu Linuksa je usklađivanje koda sa Androidom

  • 0

Linus Torvalds je objavio izbacivanje Linuks 3.3, nove verzije kernela najpopularnijeg alternativnog operativnog sistema. Ovaj apdejt je poseban jer uključuje usklađivanje sa nekim ključnim komponentama iz Androidovog Linuks kernela. Ovo bi moglo da dovede Guglovu mobilnu platformu u sklad sa glavnim Linuks sistemom.

Zbog mnogih razloga, ljudi koji održavaju Linuksov kernel u prošlosti su odbijali da prihvate neke od najbitnijih promena koje je Gugl izvršio na kernelu, stvarajući Android.

Komponenta "binder" je interprocesni komunikacioni sistem koji, između ostalog, prenosi invokacione metode između različitih aplikacija na Androidu. "Ashmem" je alokator deljene memorije za sisteme sa niskom memorijom.

Neke druge komponente, međutim, ipak nisu uključene. "Wakelocks", koja je možda i najkontraverznija, još uvek nije u standardnom kernelu.

Vindouz 8 stiže u oktobru

U međuvremenu, Majkrosoft svoju najnoviju (i možda najbolju) verziju svog popularnog operativnog sistema sprema za oktobar.

Navodno, svi radovi će biti završeni tokom ovog leta, a PC i tableti sa novim Vindouzom će početi da se isporučuju na jesen.

Ako želite da isprobate "osmicu", pročitajte naš raniji članak posvećen tome.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA