Evo koji će trendovi obeležiti 2015. godinu u IT svetu (FOTO)

IT svet će tražiti nove stručnjake. Postati kvalitetan IT stručnjak biće dugoročno rešenje za miran život i sigurnost, a ako je verovati prognozama, čeka nas uzbudljivo vreme sa velikim promenama

  • 0

Lista IT trendova eminentne konsultantske kompanije Gartner nedavno je objavljena na njenom godišnjem simpozijumu ITxpo. Glavna tema bilo je nešto danas svima blisko – spajanje stvarnog sveta sa virtuelnim.

U nastavku pogledajte 10 trendova na globalnom nivou koje njihovi analitičari predviđaju za godinu koja je pred nama.

SVEOPŠTA POKRIVENOST INTERNETOM I SVE VEĆI BROJ RAČUNARA

Očekivano, pristup računarskim tehnologijama će se proširivati. Broj pametnih ekrana i umreženih uređaja će rasti, a očekivane su i promene njihovih oblika i veličina. Stilovi interakcije će se takođe izmeniti.

Dejvid Sirli, jedan od vodećih analitičara Gartnera, upozorio je da IT odeljenja nisu u potpunosti spremna za izazove koje implicira zahtev sveprisutne dostupnosti.  Postoji šasna da će timovima nedostajati stručnosti, naročito u domenu dizajniranja novih uređaja i interfejsa.

THE INTERNET OF THINGS (IoT) 

Termin koji je nastao 1999. godine odnosi se na povezanost ugrađenih sistema (embedded systems), onih koji, za razliku od ličnih računara, izvršavaju unapred određene zadatke, unutar postojeće infrastrukture interneta. Gartner očekuje da će na IoT-u do 2020. biti oko 26 milijardi uređaja.  Procena je da će razvoj IoT-a spasavati biznise gubitaka od više hiljada dolara samo na osnovu detektovanja problema na opremi pre nego što se oni dese.

3D ŠTAMPANJE

Iako ova tehnologija postoji od davne 1984. godine, tek sada sazreva, jer raste i potražnja.

NAPREDNA, PRODORNA I NEVIDLJIVA ANALITIKA 

Svaka aplikacija biće, ako već nije – analitička.

SADRŽAJNO BOGATI SISTEMI 

Poznavanjem korisnika i njihovih navika, mesta stanovanja, šta je neko radio u prošlosti, ukusa, društvenog života i ostalih parametara menja se i suština aplikacija. Kao što već vidimo po oglasima koji nam se pojavljuju na društvenim mrežama ili Google-u, sve je više personalizacije.

PAMETNE MAŠINE

Sirli je ukazao na primer rudarske kompanije Rio Tinto, koja je u okviru programa Rudnik budućnosti već ostvarila zavidan stepen automatizacije sa svojim autonomnim kamionima.

PRIMAT CLOUD COMPUTINGA 

Uloga cloud sistema postaće centralna. Sve više aplikacija će se nalaziti na cloudu i sve veći broj klijenata će moći da ih koristi.

SOFTVERSKI DEFINISANE APLIKACIJE I INFRASTRUKTURA 

Informacione tehnologije ne funkcionišu dobro na fiksiranim, unapred određenim (hard code programiranim) elementima. Ključ je u dinamičkoj infrastrukturi podložnoj poboljšanjima, rekao je Cearley.

WEB-SCALE INFORMACIONE TEHNOLOGIJE 

IT svetu sledi usvajanje nekih od modela koje koriste veliki cloud provajderi, uključujući njihovu kulturu upuštanja u rizik. Termin Web-Scale se odnosi i na veb arhitekturu koja može podržati saobraćaj koji se tako brzo povećava da ne može održati korak.

BEZBEDNOST 

Gartner predviđa da će mnogo više pažnje nego do sada biti usmereno na samozaštitu aplikacija.

Neka od ovih predviđanja je još uvek teško razumeti. Ali jedna poenta je očigledna: IT svet će tražiti nove stručnjake. Postati kvalitetan IT stručnjak biće dugoročno rešenje za miran život i sigurnost. Ako je verovati prognozama, čeka nas uzbudljivo vreme sa velikim promenama.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA