SVE VIŠE DAMA PROGRAMERA: Svetla IT budućnost je pred nama! (FOTO)

Koliko nežniji pol zaista doprinosi IT svetu, a samim tim i čovečanstvu, pokazuje činjenica da su na čelnim pozicijama najvećih IT kompanija na svetu upravo žene

  • 1

Drugi dan zimske škole programiranja i dizajna u organizaciji Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS i kompanija Comtrade i Link Group obeležiće dve veoma zanimljive teme - "IT i budućnost" i "IT trendovi". Oba predavanja držaće predavači iz kompanije Oracle, Ljiljana Krkić i Ana Velimirović.

Ovo je samo jedan od primera koji pokazuje da su dame u svetu, ali i u našoj zemlji, sve više zainteresovane za informacione tehnologije, naročito u oblasti web dizajna i računarske multimedije.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Na ITS-u u generaciji 2014/2015, broj studentkinja je sa 11 porastao na 18 odsto, istakao je direktor Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije, dr Bojan Ristić.

ITS zvanično otvorio zimsku školu programiranja i dizajna!

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Prva žena programer na svetu bila je čuvena engleska matematičarka Ada Bajron. Ona je napravila prvi algoritam koji je izvršila mašina. Koliko nežniji pol zaista doprinosi IT svetu, a samim tim i čovečanstvu, pokazuje činjenica da se na čelnim pozicijama najvećih IT kompanija na svetu nalaze upravo žene.

Primera radi, Suzan Vojcicki je viša podpredsednica Google-a, koja stoji iza najpoznatijih brendova ove kompanije kao što su AdWords i AdSense, Analytics i DoubleClick i odgovorna je za prihod kompanije od 37,9 milijardi u 2011.  godini. Ona je sada direktorka YouTube-a. Marisa Mejer je nekadašnja direktorka Google-a koja je nedavno je prešla kod konkurenta Yahoo-a, gde je do sada postigla zapažene rezultate i uspela da ovu kompaniju povrati na noge. Šeril Sendberg je posle četiri godine rada kao COO (Chief operations officer) u kompaniji Facebook primljena u odbor direktora za onlajn društvene mreže.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

MOĆNE I USPEŠNE: Ovo su najbogatije žene u IT svetu!

- Smatramo da nastaje pozitivna i kreativna atmosfera ukoliko u generaciji ima i momaka i devojaka. Devojke se nekako uvek prvo okrenu računarskoj multimediji, s obzirom da to ime veze sa umetnošću i dizajnom, ali one takođe bez ikakvih problema ulaze i u kod i programiranje - dodao je dr Bojan Ristić.

-  U oblasti informacionih tehnologija postoji veliki broj profila koje su interesantni devojkama, kao štu su na primer web dizajn, računarska multimedija, upravljanje projektima ili klasično programiranje - istakao je Goran Radić, izvršni menadžer ITS-a.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

- Primetili smo da dame radu u timu daju veliki doprinos. Uvek u timu treba imati balans muških i ženskih članova. Takođe, žene često više rizikuju sa novim idejama od muškaraca, što često može ceo tim da povuče u dobrom smeru - dodao je direktor ITS-a, dr Bojan Ristić

U ovogodišnjoj zimskoj školi programiranja i dizajna broj prijavljenih devojaka je daleko veći nego prethodnih godina.

Iako IT svetom i dalje dominiraju muškarci, ovaj trend će se ako je verovati statistici uskoro promeniti. Danas, sve više žena odlučuje da gradi karijeru u IT sektoru, i sve je više onih koje na tim pozicijama uspevaju i zauzimaju ključne, rukovodeće pozicije u kompanijama, što nedvosmisleno dokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA