Evo koje su prednosti neformalnog učenja!

Neformalno obrazovanje je jedna od malobrojnih pojava gde Srbija svetske trendove prati u stopu, a razvija i jedinstvene pristupe. Ovakvo usvajanje znanja je odlične rezultate posebno dalo u oblasti IT-ja

  • 0

Formalno obrazovanje svi dobro poznajemo: učionica, klupe, tabla, predavač. Ukratko, obrazovanje koje je obavezno i obavezujuće. Sa druge strane, neformalno obrazovanje je svako sticanje znanja koje se dešava nakon toga.

U Evropi je neformalno obrazovanje procvat doživelo u poslednjih dvadesetak godina. Razvijalo se uporedo sa promovisanjem učenja kao doživotnog procesa. Najjednostavnije − neformalno obrazovanje je svaki aktivni „rad na sebi” sa različitim ciljevima − napredovanje u poslu, promena interesovanja, razvijanje hobija ili počinjanje „od nule”.

Sistem bez sistema

Najbitnija osobina neformalnog obrazovanja je nepostojanje čvrstih rasporeda. To ne znači da sistem ne postoji, naprotiv. Ali znači da se znanja prenose na način koji odgovara polaznicima. Kako je do ovoga došlo?

Ekonomski koncept u Evropi se promenio − živi se brže, poslovi se češće menjaju, ljudi se mnogo lakše odlučuju na promenu mesta stanovanja. Zašto ih onda ograničiti prostorom i vremenom kada je obrazovanje u pitanju?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Obrazovne institucije su morale da se prilagode okolnostima. Neformalno obrazovanje uvek podrazumeva volju i sopstvenu inicijativu da se nauči više. Ako potencijalnom polazniku jedino odgovara da uči u večernjim časovima, institucija mora da se prilagodi. Ili će to učiniti neka druga.

Tako je nastalo mnoštvo kurseva, začetak današnjeg (studioznog i organizovanog) neformalnog obrazovanja.

Korak dalje (i nabolje) dogodio se kada su neformalne obrazovne institucije zatražile podršku onih formalnih. Stvoreni su akreditovani programi, obavezni da prate sadržaje iza kojih stoje stručnjaci, priznati od strane ministarstava obrazovanja i sa sertifikatima koji garantuju kvalitet stečenih znanja. Razvoj interneta je čitavu ovu platformu postavio i onlajn i omogućio „učenje na daljinu” u realnom vremenu ili prilagođeno potrebama polaznika.

I sve se promenilo. Za uspeh su bili potrebni samo dobra volja i pravilna organizacija jer izgovora više nije bilo. Vodeće formalne obrazovne institucije počele su da se prilagođavaju tržištu. Najprestižnji univerziteti su napravili programe koji su dostupni svima i tako dospeli do svih pora društva. Obrazovanje nikad nije bilo dostupnije i demokratičnije.

Srećom, neformalno obrazovanje je jedna od malobrojnih pojava gde Srbija svetske trendove prati u stopu, a razvija i jedinstvene pristupe. Ovakvo usvajanje znanja je odlične rezultate posebno dalo u oblasti IT-ja o čemu svedoči i sve veći broj polaznika. Različiti programi, profesionalni predavači i međunarodni sertifikati garantuju stvaranje „neformalnih” stručnjaka u formalnom svetu uspešnog biznisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA