• 1

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Veštačka inteligencija bi mogla da nadvlada ljude

- Mnogi naučnici i pisci ukazuju na to da bi brzina razvoja tehnologije mogla čovečanstvo da zatekne potpuno nespremno i neprilagođeno - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj ovonedeljnoj kolumni u "Informeru"

  • 1

Poznato je da veštačka inteligencija svakim danom sve više napreduje, a mnogi stručnjaci predviđaju da bi roboti u nekom trenutku čak mogli da nadvladaju ljudsku rasu. Evo šta na sve to kaže Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije Comtrade, u svojoj kolumni u dnevnom listu "Informer".

"Dva velika čoveka IT industrije, u dva nevezana intervjua, izrazila su ovih dana bojazan za budućnost čovečanstva. Ne govorim o teorijama zavere i crnim slutnjama protivnika tehnološkog napretka, ili pak nerealnim predviđanjima onih koji se zbog vlastitog neznanja i nespremnosti da uče plaše modernog doba. Naprotiv, radi se o upozorenju koje treba da shvatimo ozbiljno kako bismo napredak nauke i tehnologije iskoristili na najbolji mogući način.

Prvi intervju dao je Stiv Voznijak, suosnivač kompanije Apple i jedan od najzaslužnijih ljudi za pojavu personalnih računara. U njemu on izražava zabrinutost da bi veštačka inteligencija u potpunosti mogla da nadvlada mnogo „sporije“ ljude i da ih pretvori u neku vrstu kućnih ljubimaca za mašine. Drugi velikan je Bil Gejts, osnivač Microsofta, koji se sada uglavnom fokusirao na filantropski rad. On se takođe plaši da bi roboti mogli da potisnu ljude, najpre kao zamena za radnu snagu, a zatim i kao inteligentnija bića.

Foto: Promo

Foto: Promo

Pored njih dvojice, i mnogi naučnici i pisci ukazuju na to da bi brzina razvoja tehnologije mogla čovečanstvo da zatekne potpuno nespremno i neprilagođeno. Postoje i oni koji ozbiljno i na naučnim osnovama rade na tome da se ovakvi loši scenariji nikada ne dogode. Njihove izjave treba razumeti kao upozorenje, kao poziv na ozbiljnije promišljanje i edukaciju, a ne kao proročanstvo.

Šira javnost, međutim, obično ovakve vesti prima senzacionalistički i nekritički, delom i pod uticajem naučno-fantastičnih filmova koji odvajkada oblikuju naše poimanje budućnosti. Ostvarenja sedme umetnosti najčešće u osnovama svojih zapleta imaju tehničke nezgode ili korišćenje tehnologije za ostvarenje zlih planova. Sa druge strane, lepe priče o ekološki svesnom ljudskom rodu koji živi u harmoniji i blagostanju ostvarenom napretkom nauke ne bi bile naročito interesantne za gledanje, zar ne?"

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Komentari

  • Nikola

    Nikada nece masina nadvladati coveka u punom smislu Inteligencije. Prvo masina nemoze biti svesna same sebe, cak i da moze to je po modelovanom sablonu. Ono sto naucnici trenutno rade je da uce masinu kako da sama uci i prihvata dogadjaje iz okoline, ali masina nema eticke i moralne zakljucke sto znaci da nece moci da rasudjuje dal je nesto lose ili dobro ili dal nekog treba ubiti ili ne. Terminator je samo interaktivna prezentacija maste James- Cameron-a

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima