Zbog ovih stvari je mentor veoma bitan za uspeh!

Mentor je pre svega ‒ savetodavac. Bilo da su njegovi saveti vezani za karijeru ili za životno iskustvo, svakako su dragoceni

  • 0

Mentor je veza između talentovanog početnika i uspešnog biznismena.

„Dobar savet zlata vredi”, ali se ova deviza u poslovnom svetu često zanemaruje. Naravno da su teorijska znanja važna, ali je još važnija njihova praktična primena. Međutim, ono što ne može da se nauči jesu iskustvo i prevazilaženje problema na licu mesta.

Ričard Brenson, osnivač kompanije Virgin, kaže da je čitavog života imao različite mentore i smatra da iza svakog uspešnog čoveka stoji makar jedan značajan mentor. Uspeh zahteva mnogo teškog rada, pa je svaka pomoć dobrodošla i ako svoj posao shvatate ozbiljno, drugi će želeti da vas podrže. Zato se on uvek trudio da i sam podrži i savetuje početnike s dobrim idejama.

Iako je u Srbiji mentorski rad pomalo zanemaren, kompanije u svetu imaju razvijene čitave mentorske programe namenjene perspektivnim srednjoškolcima ili brucošima različitih fakulteta. Pored prenošenja svojih znanja ‒ što uspešnim biznismenima imponuje i predstavlja zadovoljstvo ‒ na ovaj način kompanije regrutuju potencijalne kandidate za buduće zaposlenje.

Šta je uloga mentora?

Mentor je pre svega ‒ savetodavac. Bilo da su njegovi saveti vezani za karijeru ili za životno iskustvo, svakako su dragoceni. Mentorski rad nije lični trening, ali jeste radionica namenjena isključivo ličnom razvoju pojedinca. Mentor savetuje, ali i pruža konstruktivnu kritiku, predstavlja načine kako, primera radi, prevazići stres u radnom okruženju, kako se nositi sa razočaranjima… Neko ko prati vaš rad i može da pretpostavi na kakve poteškoće nailazite. On je vaša desna ruka i rame za plakanje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Nije lako biti dobar mentor. Ova pozicija zahteva ozbiljnu posvećenost i, neretko, trošenje ličnog slobodnog vremena. Povrh svega, treba pronaći način da svoja znanja i iskustvo prenesete na način koji je štićeniku blizak, koji on razume i prihvata. Dužnosti mentora su još teže kada je štićenik srednjoškolac.

Mladi svojim mentorima bezuslovno veruju, jer su oni odrasli ljudi koji stoje na njihovoj strani. Svojom podrškom mentori mogu da ih usmere ili vrate na pravi put. Istraživanje, koje je Fondacija Bila i Melinde Gejts sprovela na 1.300 srednjoškolaca, pokazuje da je 52% učenika u mentorskom programu tokom školovanja konstantno pokazivalo bolje rezultate u odnosu na one van ovog programa. Bili su sigurniji u sebe i svoja znanja, i propuštali su znatno manje časova. Takođe, mentorski program poboljšao je i njihov odnos sa roditeljima, što je za tinejdžere izuzetno važno.

Zato srednje škole ne bi smele da zanemare ovaj obrazovni metod. Mentor je profesor koji će najpre primetiti neotkrivene talente, ali i prepoznati poteškoće na koje učenik nailazi bilo u učenju, bilo u odnosu sa vršnjacima. Mentor je za učenika „čovek od poverenja”, partner sa istim ciljem ‒ da se akademski potencijal srednjoškolca ostvari do maksimuma.

Naravno, važno je i da profesor svesno želi da bude mentor, prenese životno i akademsko iskustvo i aktivno utiče na život svog štićenika. Jednako važno je i da mentor i štićenik veruju u vrednosti i znanja koje škola pruža, jer to je prvi korak u stvaranju novih istorija, i saveta za ceo život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA