Evo kako da preživite kada lift iznenada počne da PADA (VIDEO)

Ukoliko se plašite vožnje liftom, možda će vam ovako biti bar malo lakše kad se sledeći put budu zatvorila vrata

  • 13

Kako da preživite ako se ikada nađete zaglavljeni u LIFTU KOJI PADA? Istraživači iz MIT Centra za biomedicinski inženjering otkrili su najbolje rešenje.

Evo šta se desi kad se zaglavite u liftu sa potpunim ludakom (VIDEO)

Često koristimo lift, a vrlo je nezgodno ukoliko imate fobiju od vožnje istim. Smrtni slučajevi prouzrokovani nesrećom u liftu su izuzetno retki, ali ipak to ne može da ubedi ljude koji imaju iracionalan strah od ovakvih nezgoda.

Iako nam vožnja liftom predstavlja rutinu, često razmišljamo šta bi moglo da se desi dok se penjemo na visinu od nekoliko desetina ili nekoliko stotina metara. Šta bi se desilo kada bi vam se strahovi obistinili? Instinktivno biste se sagnuli i savili kolena, očekujući udar. Ali snažna sila gravitacije bi vam onemogućila da održite težinu sopstvenog tela.

Foto: Foter/Flickr/Daniel Lin - Photojournalist Foto: Foter/Flickr/Daniel Lin - Photojournalist

Morate da legnete na pod, na sredinu lifta, jer ćete tako ravnomerno rasporediti težinu tela i silinu udarca po površini tela, rezultati su istraživanja naučnika iz MIT Centra za Biomedicinski Inženjering. Na ovaj način ćete uvećati šanse da preživite pad lifta.

Ali pre nego što počnete da uvežbavate ovo ponašanje za slučaj pada lifta, znajte da su fatalne nesreće uzrokovane padom lifta veoma retke. Verovatnoća da će se to desiti je 0,00000015 odsto. Većina nesreća uzrokovana je pokvarenim vratima, zbog čega se ljudi zaglave ili propadnu u prazan lift.

Verovatnoća da ćete pasti niz stepenice je 60 puta, a na pokretnim stepenicama 15 puta veća od verovatnoće da će lift pasti. Tako da je vožnja liftom, zapravo, najsigurnija opcija.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kimi

    22. maj 2015 | 22:05

    Ja sam zamisljao sta bih radio kada bi padao liftom i uvijek sam razmisljao da bi dobro bilo skakati tokom pada. Pa ono. Ako padne u trenutku kad si u vazduhu ,prezibio si

  • Pa da

    22. maj 2015 | 21:47

    Moj lift je toliko mali da nema sanse da legnem u njemu cak i kad bih htela

  • Ddare

    22. maj 2015 | 22:20

    Svaki lift pa i onaj u zgradama starim po 30-40 god,na svakom spratu ima zabice koje zaustavljaju lift pri pucanju sajli...tako da je nemoguce propasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA