U TRCI ZA SMARTFON GODINE: Uverili smo se zbog čega je ASUS Zenfone 2 jedan od najboljih telefona na tržištu (FOTO)

ASUS je ove godine uspeo da napravi telefon koji bez problema može da parira mnogo skupljim modelima, a Zenfone 2 je ujedno i prvi smartfon na svetu sa 4 GB RAM memorije

  • 2

Tajvanska kompanija ASUS najpoznatija je po laptopovima i tabletima, a u poslednje vreme pokušava da se probije i na tržište pametnih telefona. Najnovija ASUS-ova uzdanica na tržištu smartfona je definitivno Zenfone 2, prvi pametni telefon na svetu koji ima 4 GB RAM memorije.

ASUS ZENFONE 2: Prvi smartfon sa 4 GB RAM memorije dostupan u Srbiji!

S obzirom na to da je reč o telefonu koji radi pod Android operativnim sistemom, ovolika količina RAM-a je i više nego dobrodošla, jer su aplikacije sve zahtevnije, a Android nije baš poznat po savršenoj optimizaciji.

Pored ove karakteristike, ASUS Zenfone 2 može se pohvaliti i dobrim kvalitetom izrade, podršci za 2 SIM kartice, ali i ceni koja je skoro upola manja od drugih uređaja ove klase.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

DIZAJN

Moramo reći da na prvi pogled Zenfone 2 dosta podseća na LG G3. Blago zakrivljena pozadina na kojoj su smešteni tasteri za kontrolu zvuka najviše podseća na prošlogodišnji model kompanije LG.

ASUS Zenfone 2 ima ekran od 5,5 inča, a zahvaljujući blago zakrivljenoj pozadini moramo priznati da u ruci mnogo bolje leži od recimo iPhone-a 6 Plus, koji ima ekran iste dijagonale. To je nešto na čemu prosto moramo čestitati ASUS-u, jer je ekran od 5.5 inča uspeo da "upakuje" u kućište od 5 inča, pa je telefon prilično jednostavan za korišćenje, čak i za osobe sa manjom šakom.

Ovaj telefon ima dimenzije 152.5 x 77.2 x 10.9 milimetara i težak je 170 grama.

Kućište je kompletno napravljeno od plastike, što se možda neće dopasti ljudima koji preferiraju čvršće telefone izrađene od aluminijuma, ali je celokupni utisak o kvalitetu Zenfone 2 modela na veoma visokom nivou. Brušena plastična pozadina na pogled deluje kao da je reč o aluminijumu, a ceo uređaj urađen je u minimalističkom dizajnu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Poklopac ovog modela se skida, a ispod njega smešteni su slotovi za dve SIM i SD memorijsku karticu.

Kao što smo već pomenuli, svi fizički tasteri su kod ovog telefona smešteni na pozadini, na isti način kao što je to urađeno kod LG G2, G3 i G4 modela. To znači da su dugmići za kontrolu zvuka smešteni malo iznad sredine.

Međutim, za razliku od LG-jevih modela, kod Zenfone-a 2 se dugme za uključivanje/isključivanje ekrana nalazi na gornjoj ivici telefona. Na gornjoj ivici je takođe smešten i 3.5mm ulaz za slušalice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pozadini se odmah iznad dugmića za kontrolu zvuka nalazi kamera sa dual-LED blicem. U dnu pozadine celom širinom smešten je zvučnik, koji se, bez obzira što se tu nalazi, i te kako dobro čuje zahvaljujući zakrivljenosti pozadine telefona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na donjoj ivici telefona smešten je micro USB ulaz za punjenje baterije i povezivanje Zenfone-a sa računarom.

EKRAN

ASUS Zenfone 2 ima ekran dijagonale 5.5 inča Full HD (1080 x 1920 piskela) rezolucije, a gustina piksela iznosi 403 ppi (piksela po inču).

Zahvaljujući IPS tehnologiji, Zenfone 2 ima veoma široke uglove gledanja (do 178 stepeni), što znači da će slika ostati kristalno jasna i čista iz kojeg god ugla da se gleda. Boje su veoma realne i jarke, pa je kvalitet prikaza na veoma visokom nivou. Bilo da je reč o surfovanju internetom, igranju najnovijih video-igrica ili gledanju video-snimaka, kvalitet slike je uvek na zavidnom nivou.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Displej je zaštićen Corning Gorilla 3 staklom koje je veoma otporno kako bi se sprečilo grebanje ekrana prilikom svakodnevnog korišćenja. ASUS Zenfone 2 poseduje i senzor za automatsko podešavanja osvetljenosti ekrana, ali se ovaj model može pohvaliti još jednom mogućnošću.

Naime, Zenfone 2 podržava "Tap-2-Wake" funkciju, što znači da je ekran moguće uključiti/isključiti duplim tapkanjem prsta po ekranu. Takođe, u podešavanjima je moguće podesiti pokretanje određenih aplikacija kada se "iscrta" zadato slovo na ekranu. Ovo je prilično korisna funkcija kada je potrebno brzo otvoriti neku aplikaciju ili pozvati određenu osobu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

HARDVER

Kao što smo već pomenuli, ASUS Zenfone 2 je prvi pametni telefon na svetu koji ima 4 GB RAM memorije. Ovo garantuje neprikosnovene performanse u multitaskingu, a ogromna količina RAM-a u kombinaciji sa najnovijim 64-bitni Intel Atom Z3580 procesorom je ono što je od ovog telefona napravilo pravu ZVER kada je reč o brzini. Intel Z3580 je procesor sa četiri jezgra i taktom rada do 2.33 GHz.

Tokom testiranja Zenfone 2 nikada nije ustuknuo pred izazovom. Brzina pokretanja aplikacija je neverovatna, kao i prelazak iz jedne u drugu, a sve to zahvaljujući 4 GB RAM memorije. Android je inače poznat kao operativni sistem koji nije najbolji prema RAM memoriji, ali ovaj model definitivno nema taj problem.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nijednom nismo primetili nikakvo seckanje i zastajkivanje interfejsa, što znači da je softver i te kako dobro optimizovan.Najnovije igrice, aplikacije, surfovanje internetom, sve funkcioniše savršeno.

Zenfone 2 ima 32 GB prostora za skladištenje podataka, ali tu je i slot za memorijsku karticu kojom se memorija telefona može proširiti za još 64 GB. Još jedna od karakteristika koju ima ovaj uređaj, a kojom se baš i ne mogu pohvaliti flagship telefoni ostalih kompanija, je to što podržava dve SIM kartice istovremeno.

Naravno, ASUS Zenfone 2 podržava 4G LTE mrežu.

Pogledajte rezultate benchmark testiranja:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf 

ASUS Zenfone 2 svojim vrhunskim hardverom bez problema može da stane "rame uz rame" sa svim trenutno aktuelnim modelima. Brzina u multitaskingu nas je ostavila bez reči, kao i performanse u mnogim popularnim 3D video-igrama.

SOFTVER

Novu ASUS-ovu perjanicu pokreće Android Lollipop 5.0.1 operativni sistem u kombinaciji sa ASUS ZenUI korisničkim interfejsom. ZenUI odlikuje poprilično šaren dizajn ikonica i ostalih delova interfejsa.

Ono što će se sigurno svideti velikom broju korisnika jesu teme koje će promeniti kompletan izgled interfejsa, opcija koju sve više proizvođača ubacuje u svoje uređaje. Takođe je moguće promeniti boju fonta kako bi se on uklopio sa pozadinom i kako tekst ne bi bio težak za čitanje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pored toga, tu je i gomila ASUS-ovih aplikacija, od mejla pa do notesa, kalendara, iako mnoge od njih verovatno nikada nećete koristiti jer su ipak Google-ove verzije, moramo priznati, bolje.

S obzirom na veliku količinu mogućnosti i opcija koje je ASUS dodao u ZenUI koji je predstavljen prošle godine, novim korisnicima će sigurno trebati neko vreme da se naviknu na njega, ali se nama lično ASUS-ova verzija interfejsa poprilično svidela u odnosu na konkurenciju.

Softver je odlično optimizovan i maksimalno je iskoristio prednost podrške 64-bitnih procesora.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zanimljiva je činjenica da je ekipa sa popularnog XDA foruma uspela da na Zenfone 2 instalira Windows 7, a zahvaljujući 4 GB RAM memorije i brzom procesoru, performanse su odlične.

KAMERA

ASUS Zenfone 2 ima zadnju kameru od 13 megapiskela i prednju od 5. Kvalitet fotografija zadnje kamere je veoma dobar, a ona poseduje priličan broj opcija za manuelno podešavanje. Međutim, kod zadnje kamere ovog telefona bitno je istaći dve opcija: Low Light Mod i Super Resolution.

Slike napravljene po dnevnoj svetlosti su dosta kvalitetne i zadovljavajuće, ali nažalost ne postoji optička stabilizacija slike. Za entuzijaste tu je i manuelni mod u kojem sami mogu podešavati sve opcije. ASUS Zenfone 2 poseduje i HDR mod koji će doneti do 400 odsto svetlije fotografije sa više detalja.

Pomenuti Low Light Mod služi za fotografisanje noću. S obzirom na to da fotografije slikane noću generalno imaju dosta šuma, korišćenje ovog moda će učiniti da se on smanji, ali će se istovremeno dobiti i daleko svetlija fotografije. Bitno je napomenuti da će ove fotografije biti rezolucije 3 Mpix.

Primer ovog moda možete pogledati u nastavku.

Pogledajte fotografiju napravljenu sa i bez Low Light moda:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Još jedna od dobrih stvari zadnje kamere novog Zenfone-a je Super Resolution mod, koji će iskombinovati četiri fotografije od 13 megapiskela u jednu sliku od 52 megapiksela. Fotografije napravljene u ovom modu su prilično oštrije i detaljnije.

Prednja kamera od 5 Mpix je veoma dobra i biće omiljena za ljubitelje selfija. Ona ne poseduje blic kao ni većina drugih telefona, ali zato ima mogućnost pravljenja panoramskih selfija vas i vaših prijatelja, što znači da će sve osobe stati u jedan kadar.

Pogledajte još neke fotografije napravljene novim Zenfon 2 telefonom:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

BATERIJA

ASUS Zenfone 2 ima bateriju kapaciteta 3.000 mAh i nju nije moguće izvaditi. Trajanje baterije je prosečno, što znači jedan dan standardnog korišćenja. Kada smo ujutru skinuli telefon sa punjača i uključili 4G mrežu, do kraja dana ostalo nam je između 30 i 20 odsto baterije. Pri tome smo slušali muziku, fotografisali, proveravali mejlove i društvene mreže, razgovarali.

Ukoliko vam je bitno da baterija traje duže, možete isključiti 4G konekciju, jer je činjenica da se njenim korišćenjem na svim telefonima baterija brže troši.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ono što je dobra stvar kod baterije na Zenfone 2 smartfonu je mogućnost brzog punjenja. To omogućava da se baterija za 39 minuta napuni čak 60 odsto. Idealno kada korisnik nema vremena da telefon napuni skroz do kraja.

ASUS je ubacio i svoju aplikaciju za čuvanje baterije, pa je tako moguće podesiti telefon na "Performance mode", "Balanced Mode", "Smart-saving mode" ili "Ultra-saving mode", u zavisnosti od toga kada vam je potrebno da baterija traje duže, odnosno kada su vam bitne brzina i performanse.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

ZAKLJUČAK

ASUS je ove godine uspeo da napravi telefon koji bez problema može da parira mnogo skupljim modelima. Fin kvalitet izrade, atraktivan dizajn, nezaobilaznih 4GB RAM memorije koje nude vrhunske performanse, samo su neke od odličnih karakteristika ovog telefona. Kada se na sve to doda i prilagođen softver koji nudi gomilu funkcija kako bi svaki korisnik podesio telefon po svom nahođenju, dobija se zaista odličan telefona.

Naravno, ne treba zaboraviti ni cenu koja je upola manja od konkurencije, a s obzirom na to da je ovaj model odnedavno dostupan i u Srbiji, ASUS Zenfone 2 je do 15. jula dostupan po promotivnoj ceni koja je 5.000 dinara manja od regularne.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA