BRZ KAO MUNJA: Laptop Toshiba Kira je za korak ispred konkurencije u svakom smislu! (FOTO)

Toshiba Kira je najbolji prenosni računar ove japanske kompanije, a naše utiske nakon testiranja ovog uređaja prenosimo vam u nastavku teksta

  • 1

Sa napretkom tehnologije prenosni računari postaju sve manji i snažniji. Takozvani ultrabook-ovi svakim danom su sve popularniji i već sada hardverom i performansama bez problema mogu da stanu rame uz rame sa većim rođacima - klasičnim laptopovima. Jedan od najnovijih ultrabook-ova dolazi nam iz "Zemlje izlaćeg sunca" i japanske kompanije Toshiba. Reč je o modelu Toshiba Kira 107, iz familije Kira koja je ovog leta debitovala u Evropi.

BEZ NJIH DANAS NE MOŽEMO: Toshiba pre 30 godina napravila prvi laptop na svetu!

Toshiba Kira je najbolji prenosni računar ovog proizvođača trenutno na tržištu. Kada kažemo najbolji mislimo na zaista vrhunski hardver koji se nalazi u njemu, odličan kvalitet izrade i kućište napravljeno od aluminijuma, kao i veoma dugu autonomiju baterije. Prefinjen i luksuzan u svakom pogledu!

Ovaj ultrabook je prilično malih dimenzija (31.60 x 20.70 x 0.95cm), a kućište od brušenog metala na dodir daje utisak vrlo čvrstog i kvalitetnog uređaja.

Sam dizajn Kire nije revolucionaran, ali ovaj laptop deluje elegantno, otmeno i lepo zahvaljujući srebrnoj boji i minimalističkom pristupu koji odiše preciznošću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Crni dugmići tastature sa belim slovima, u kombinaciji sa srebrnom bojom kućišta deluju veoma atraktivno. Tastatura je kvalitetna i pruža lep osećaj prilikom rada na njoj, a ima i veoma otmeno belo LED pozadinsko osvetljenje, što nam se takođe dopalo i na modelu Toshiba Satellite P30W-B-102.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

S obzirom na to da je reč o prilično kompaktnom ultrabooku, ni u jednom trenutku nam njegova veličina nije smetala prilikom kucanja, jer su raspored dugmića i razmak između njih dovoljni za lako i prijatno kucanje.

Na desnoj ivici laptopa nalazi se jedan USB port 3.0, čitač memorijskih kartica i ulaz (3.5mm) za slušalice, dok su na levoj smeštena još dva USB porta 3.0, kao i HDMI i ulaz punjač.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ultraboook Toshiba Kira težak je svega  1.32 kilograma. Nešto većoj težini doprinosi to što je ceo laptop napravljen od metala, što ne znači i da je on pretežak, naprotiv, sasvim je praktičan za nošenje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dijagonala ekrana je 13.3 inča, a ono što ga izdvaja je WQHD rezolucija. Naime, rezolucija displeja Toshiba Kira-e 107 je 2.560 x 1.440 piksela, dok je gustina 221 ppi (piksela po inču).

Iako će mnogi reći da se razlika između Full HD i WQHD rezolucije na ekranima relativno malih dimenzija ni ne primeti, nama su prikazi delovali oštrije i detaljnije. Boje su takođe realnije, subjektivno možda malo više naglašene, ali sa deklarisano preciznom reprodukcijom boja pošto se svaki ekran kalibriše Chroma Tune kalibracijom, o čemu svedoči sertifikat kompanije Technicolor. Sve to doprinosi boljem i lepšem utisku o sadržaju sa ekrana, odnosno većem uživanju prilikom korišćenja ,a Corning Concore staklo obezbeđuje neophodnu zaštitu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Uglovi gledanja su prilično široki, pa slika ostaje oštra i ne gubi se njen kvalitet kada se ekran gleda sa strane zahvaljujući IPS tehnologiji.

Ekran Kire je osetljiv na dodir i prilično dobro reaguje na svaki pokret, ali s obzirom na to da se on ne može rotirati niti odvojiti od tastature, retki su trenuci kada će se touchscreen funkcije koristiti.

Mi smo ovu mogućnost koristili jedino tokom skrolovanja po sajtovima i fotografijama, jer je u toj situaciji prilično lakše koristi touchscreen umesto trackpad-a ili miša.

Još jedna dobra mogućnost Kire je pomenuti softver Chroma Tune pomoću kojeg je moguće podešavati LED osvetljenje i kalibrisiati boje na ekranu kako bi one bile što realnije, odnosno kako bi odgovarale situacijama u kojima se laptop koristi (surfovanje internetom, gledanje filmova i fotografija...).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada je reč o hardveru, Toshiba Kira je zaista opaka mašina. Bez kompromisa!

Ovaj laptop pokreće Intel Core i7 5500U procesor pete generacije sa taktom rada na 2.4 GHz (Turbo boost do 3.0 GHz), 8 GB brze DDR3L-1600Mhz RAM memorije i Intel HD Graphics 5500 integrisana grafička kartica. Kira dolazi sa SSD diskom od 256 GB zbog čega je za pokretanje operativnog sistema potrebno svega sedam sekundi.

Integrisana grafička kartica se možda neće dopasti jedino gejmerima i dizajnerima, ako na njemu misle duže da rade (što i nije direktna namena ovog ultrabuka), ali će zato uživati kada ga koriste za prezentovanje svog rada. Multitasking rad na Kiri je zato prilično brz. Surfovanje internetom, rad u svim mogućim programima, skajpovanje, slušanje muzike, gledanje filmova - sve to funkcioniše savršeno i bez kočenja i zastajkivanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Naravno, zahtevniji grafički programi i video igrice neće imati bog zna kakve performanse zbog integrisane grafike, ali sve ima svoje prednosti i mane, spram namene. Zahvaljujući integrisanoj grafici laptop se manje greje, a autonomija baterije je produžena i često premašuje deset sati.

Mi smo generalno zadovoljni kako Kira radi i šta sve može.

Kvalitet zvuka Harman Kardon zvučnika prilično je čist i jasan, pa je doživljaj slušanja muzike ili gledanje filmova odličan.

 Toshiba Kira pokreće 64-bitni Windows 8.1 Pro koji se naravno može ažurirati na najnoviji Windows 10.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj model dolazi sa litijum-jonskom baterijom, zahvaljujući kojoj Kira ima prilično dobru autonomiju. U realnom radu (kada je Wi-Fi non-stop uključen, a osvetljenost ekrana srednja), uspeli smo da dobijemo skoro devet sati neprekidnog rada.  Sa druge strane, kada se isključi Wi-Fi i osvetljenost ekrana smanji na minimum, dobija se skoro duplo duže trajanje baterije, mada su sigurno retki trenuci kada će Wi-Fi biti isključen.

Baterija je prilično dobra i iznad proseka, pa će Kira bez problema izdržati ceo radni dan.

Toshiba Kira je u svim aspektima natprosečna mašina u toj kategoriji, čak i po prilično visokoj ceni. Međutim, ukoliko vam je stalo do utiska ekskluzivnosti i luksuza koji odaje, a pri tome cenite vrhunski kvalitet izrade, prefinjen dizajn i vrhunske performanse izuzetno prenosivog računara, onda je Kira pravi izbor za vas.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA