BEZ NJIH DANAS NE MOŽEMO: Toshiba pre 30 godina napravila prvi laptop na svetu (FOTO)

Lansiranjem laptopa T1100 na evropskom tržištu, kompanija Toshiba je u aprilu 1985. nagovestila procvat prenosivih PC tehnologija za široku upotrebu

  • 2

Sredinom aprila 1985. Toshiba je lansirala prvi laptop na svetu za masovno tržište – model T1100 koji je prenosivim PC računarima prokrčio put do mesta u „dvorani slavnih“ potrošačkih uređaja koji se danas nalaze u gotovo svakom domu.

Sakura – tako Japanci zovu cvetanje trešnje, koje je u zenitu sredinom aprila, a pre 30 godina počelo je još jedno cvetanje – tehnološko, tačnije ono koje nas je uvelo u svet mobilnosti.

Lansiranjem laptopa T1100 na evropskom tržištu, kompanija Toshiba je u aprilu 1985. nagovestila procvat prenosivih PC tehnologija za široku upotrebu. 

Osamdesetih godina prošlog veka PC računari su bili stoni uređaji, koji su korisnike „vezivali” za radni sto, kancelariju. Ako je nije bilo, to ne znači da nije postojala težnja ka većoj mobilnosti, koja se, ipak, i dalje vrtela oko brzine i komfora u točkovima, odevanju i maštanju.

Te 85-te, godinu dana posle olimpijada u Sarajevu i Los Anđelesu, godinu pre katastrofe u Černobilju, evropski automobil godine bio je Opelov Kadet, popularna „Suza“.

Foto: Promo Foto: Promo

Bila je tada važna i ona lična brzina „u nogama“, sloboda pokreta  – pa su valjda upravo zato tih godina buknule helanke. Kao zgodnije za trčanje, gimnastiku, fitnes, ples – prosto su pregazile do tada neprikosnoveni džins! Umnogome i pod uticajem filma Flešdens.

Ta godina se pamti i po kultnom Zemekisovom ostvarenju „Povratak u budućnost“!

Umesto povratka, Toshiba se opredelila za iskorak u budućnost. Lansirala je prvi laptop na svetu na širokom, potrošačkom tržištu.

Šta je sve mogao? Iz današnje perspektive – skromno. Ali, ne zaboravimo, bila je to 1985-ta, i performanse T1100  sa Intel 80C88 procesorom na 4,77 MHz i 256KB RAM memorije, flopi disk drajvom koji je sa 3,5-inčnih disketa učitavao i sam operativni sistem DOS 2.11 u memoriju – nisu bile nimalo naivne.

Foto: Promo Foto: Promo

Po preformansama neuporediv, ali po nečemu vredan koliko i danas – T1100 je nudio tanak i kvalitetan monohromatski LC ekran, uz novorazvijen softver za kontrolu potrošnje struje olovna baterija mogla je da traje skoro osam sati i, konačno - sa svim tim karakteristikama, T1100 je težio samo 4,1 kg, koliko i danas teže robusniji laptopovi.

Bila su tu i pojedina rešenja kojima se industrija vratila nekih 25 godina kasnije, sve u svrhu ekstremne mobilnosti. Jer, i savremeni ultramobilni uređaji kao što su netbukovi ili tableti takođe nemaju klasičan čvrsti disk za skladištenje podataka. U tom smislu, industrija je napravila povratak u budućnost koju je Toshiba započela pre punih tri decenije.

Masovna prodaja laptopa donela je nov pristup poslu, radnom mestu, kretanju, odevanju… Posao i zabava počeli su da se vrte - oko ljudi.

AKCIJA: Toshiba traži prvi laptop u Srbiji!

Kompanija Toshiba ubrzo pokreće akciju na društvenim mrežama sa ponudom novog laptopa u zamenu za T1100. Iako je u prvih godinu dana prodato 10.000 ovih modela u Evropi, a cena je bila u rangu današnjih 4.000 $, „jugovići“ su verno pratili svetske tehnološke trendove te su očekivanja da će se neki vlasnik javiti u domenu realnih.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne volim politiku

    18. april 2015 | 13:27

    Ja imam Sanyo 17LT... ali nece da upali :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA