Kako primena Scrum-a dovodi do povećanja produktivnost?

Upravljanje ljudima je postala prava mala nauka na Zapadu, pa je urađen niz istraživanja o tome šta motiviše ljude da bolje rade.

  • 0

Debata da li je Scrum dobar ili ne,  je odavno završena, jer su čak i najveći skeptici uvideli da rad po ovom sistemu donosi uspeh. Na Zapadu veliki broj kompanija, ne samo u IT sektoru, počinju da prelaze na agilni razvoj, a 90% njih radi po Scrum-u, koji se pokazao kao najuspešniji od svih aktuelnih agilnih metoda.

Na Internetu možete naći jako puno tekstova o tome kako Scrum funkcioniše, šta je bitno u primeni, ko su Product Owner i Scrum Master, kao i zašto su njihove uloge bitne. Ono što se ređe pominje, a jednako je bitno je kako rad po Scrum-u deluje na vaš tim, tj. na zaposlene.

Tokom zadnjih 5-6 godina na ovu temu je urađeno nekoliko istraživanja i svako od njih je imalo isti zaključak, primena Scrum-a čini zaposlene srećnijim, produktivnijim, zadovoljnijim, što se vidi kroz bolji radni učinak.

Glavni razlog je mogućnost samoorganizovanja tima, i to je možda najveći problem za svakog menadžera, koji je navikao da drži konce u svojim rukama. Menadžment trpi isti pritisak od strane vrha kompanija, kao i ostatak zaposlenih, kada je u pitanju postizanje rezultata, pa im gubitak direktne kontrole ne izgleda nimalo privlačno. Upravljanje ljudima je postala prava mala nauka na Zapadu, pa je urađen niz istraživanja o tome šta motiviše ljude da bolje rade. Jedno od najpopularnijih TED predavanja (Iznenađujuće istina o tome šta nas motiviše) se bavi upravo ovom temom, i ako ste menadžer onda ga morate obavezno pogledati.

;

Ukratko rečeno kada su u pitanju manuelni poslovi više novca obično znači bolje rezultate zaposlenih. Ali čim posao zahteva mentalno angažovanje od radnika, više novca obično  ne donosi porast efikasnosti, iako su zaposleni posvećeni poslu. U nekim situacijama zbog povećanog nivoa frustracije i stresa dolazi i do smanjenja produktivnosti. Teorija upravljanja ljudima tvrdi da kada radnik ima zadovoljavajuću platu, sledeći najveći motivator je samoupravljanje. Pri tome ovde se ne misli na jugoslovensko samoupravljanje, koje je često bilo izgovor za nerad, već da zaposleni u skladu sa politikom firme sam sebi određuje dnevne obaveze. Na primer, ujutru da piše izveštaje, a nakon toga radi prodaju, umesto obrnuto.

Da je samoorganizovanje najbitniji motivator zaposlenih uvidele su i velike IT kompanije. Recimo neki od najuspešnijih Google proizvoda (gmail naprimer) su nastali tokom srede, jer svake nedelje Google zaposleni imaju sredu popodne na raspolaganju, da razvijaju svoje projekte ili rade na onome što im je zanimljivo.

Da li znate zašto programeri igraju poker na poslu?

Da li znate šta je zajedničko za engleski ragbi, komunizam i razvoj softvera? (VIDEO)

Kako da za upola kraće vreme uradite dva puta više! (VIDEO)

Kreatori Scrum-a su savršeno bili svesni ove ljudske osobine pa su je inkorporirali u ovaj framework, i tako su nastali timovi koji se samoorganizuju. Upravo zato je Scrum tako efikasan, a timovi koji ga primenjuju tako produktivni. Za nekoga ko je ogrezao u tradicionalni sistem upravljanja, toliko prepuštanje kontrole timu deluje u najmanju ruku problematično, jer u svojoj glavi već zamišljaju anarhiju, zaposlene koji ne rade ništa ceo dan i generalno gledano haos. Ali istina ne može biti dalja od toga. Veliki broj zaposlenih, kada usvoje Scrum principe, dolaze na posao motivisani, raspoloženi i orni za rad, što se vidi i po njihovim rezultatima.

Scrum Alliance, krovna organizacija za promociju Scrum Framework-a, svake godine objavi rezultate detaljne ankete koja obuhvati 4 kontinenta, 5000 ispitanika i 18 različitih poslovnih grana.  Ovogodišnju anketu možete preuzeti sa (www.scrumalliance.org/why-scrum/state-of-scrum-report/2015-state-of-scrum) i sami se uveriti u uspeh koji Scrum uživa na svetskom nivou.

Partner Scrum Allinace za Srbiju je Puzzle Software koji će tokom novembra organizovati veliki broj sertifikacionih i extended kurseva namenjenih kako onima koji se prvi put sreću sa Scrum Framework-om (Introduction to Scrum Framework), tako i onima koji ga praktikuju već nekoliko godina (Agile Requirements + Agile Planning and Estimating Training). Više informacija o ostalim edukacijama može naći na sajtu Agile Serbia.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA